Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TOUR DOWN UNDER

Wielrennen UCIvoorzit­ter David Lappartien­t over Froome, Armstrong, doping en WK in België

-

Hij had zich zijn start als nieuwe voorzitter wellicht anders voorgestel­d. Met de komst van Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen, maar vooral de salbutamol­zaak van Chris Froome krijgt David Lappartien­t meteen twee ferme affaires te verwerken die het wielrennen geen goed doen. En de koers weer geloofwaar­dig maken is net het doel van de 44jarige Fransman. Maar Lappartien­t, op bezoek in de Tour Down Under, bijt van zich af: “Dit mag en zal in de toekomst niet meer gebeuren.”

Uitstralin­g heeft hij wel, David Lappartien­t. Mooi afgetraind, strak wit hemdje en zittend op een krukje met een koffie in de hand staat hij ’s morgens voor de slotrit de pers te woord in het rennersdor­p in Adelaide. Hij wil strijden voor het wielrennen sinds hij in september Brian Cookson klopte in de UCI-voorzitter­sverkiezin­g en kan zijn boodschap als een echte politicus verkondige­n. Niet moeilijk ook als burgemeest­er van Sarzeau, een kustplaats­je in het zuiden van Bretagne.

Hoe zit dat met de zaakFroome? Wanneer mogen we een beslissing verwachten?

“Wat mij betreft zo snel mogelijk, maar het is een delicate en moeilijke affaire. Er zijn nu eenmaal procedures. Hij heeft positief getest, maar heeft het recht om zich te verdedigen. Hij moet bewijzen dat hij geen fout beging en de experts hebben tijd nodig. Misschien kan het zelfs een jaar duren voor er een beslissing is.”

Dus Froome kan de Tour van 2018 winnen en daarna uit de uitslag worden geschrapt?

“Ja. En dat zou het imago van het wielrennen een zware deuk geven. Vandaar dat Sky hem beter even uit koers houdt. Maar ik kan hen niet dwingen. Het team zit ook niet in het MPCC

(een organisati­e van profploege­n die een eerlijke wielerspor­t wil promoten, red.).

Want zeggen: team.

door

de

ik hoorde Tom Dumoulin

Ik had aan de kant gestaan interne regels van het

Ik steun hen. Zoals ik ook de organisato­ren zou steunen als ze Froome niet laten starten. Zowel Tour-organisato­r ASO als Giro-organisato­r RCS kunnen Froome weren omdat hij het imago van de sport kan schaden. Ze kunnen het proberen. Boonen kreeg ook startverbo­d na zijn cocaïnezaa­k, maar via het Arbitrageh­of van het Frans Olympisch Comité mocht hij toch starten.”

Waarom de regels niet veranderen en salbutamol gewoon verbieden?

“Ik heb daarover gesproken met het WADA

We moeten lessen trekken uit deze situatie en ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. Een TUE

red.).

(Wereld Anti-dopingagen­tschap,

(therapeuti­sche uitzonderi­ng voor een verboden product, red.)

moet op de correcte manier gebruikt worden. Niet om je niveau te verhogen van 95% naar 100%, maar wel bij een probleem of een ziekte. Daarom wil ik cortisone verbieden in het wielrennen. Een renner die het gebruikt omdat hij een probleem heeft, mag in die periode gewoon niet koersen. We zullen een van de komende weken een UCI-dokter aanwerven, want die is er nu niet. Een onafhankel­ijke dokter die mee over die dingen waakt en die renners startverbo­d kan opleggen.”

Een ander heikel punt: Lance Armstrong is uitgenodig­d in de Ronde van Vlaanderen.

“Ik kan Lance zijn paspoort niet afnemen en verbieden om naar België te komen. Ik begrijp dat hij als spreker wordt uitgenodig­d. Natuurlijk zal hij veel publiek lokken, maar dit is niet het beeld dat we willen tonen van het wielrennen. We willen dopingvrij wielrennen promoten en Armstrong is daar geen symbool van. Ik herinner mij hem vooral van de tijd waarin hij maar bleef zeggen hoe clean hij was. Ik vertrouw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium