Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kom niet naar de Ronde van Vlaanderen”

- WERNER BOURLEZ

hem niet.”

“Voor alle duidelijkh­eid: in de wedstrijd zelf op zondag mag hij niet in een officiële wagen zitten. Hij is geschorst voor het leven. Ik ben niet blij met deze situatie en heb Wouter Vandenhaut­e laten weten dat ik wellicht niet naar de Ronde van Vlaanderen kom. Ik zal wel een race of twee in België bijwonen, maar ik weet nog niet welke.”

Hoe zit het met de strijd tegen mechanisch­e doping? Wou u eind januari geen nieuw strijdplan voorstelle­n?

“Ja, maar dat zal rond 21 maart worden. Ik kan je verzekeren: we zijn klaar, we weten wat we willen doen. Maar we willen meteen demonstrer­en hoe we te werk zullen gaan en het zal direct van toepassing zijn. Met nieuwe technologi­eën zal het quasi onmogelijk zijn om nog te frauderen. We hebben er 500.000 euro ontwikkeli­ngskosten in geïnvestee­rd. En we willen niet alleen controlere­n op de grote koersen maar ook op nationale en regionale wedstrijde­n. De nationale bonden zeggen dat ze hulp nodig hebben en die zullen we bieden. Ik weet niet of er nu gefraudeer­d wordt, maar ik wil zeker zijn.”

Je bent ook bang voor een nieuw gevaar: gokschanda­len.

“Gokken gebeurt, en dan vooral in de illegalite­it. Ik wil eerlijke koers. Ik laat niet toe dat sommige teams zomaar be- ginnen werken voor andere, zonder dat ze er belangen bij hebben. De gokmaffia zit in alle sporten en ik wil niet dat ze ook in de koers macht heeft.”

Vlaanderen wil het WK organisere­n. Waarom zouden we dat doen met ons overheidsg­eld? Elk WK van de laatste jaren was verlieslat­end.

“Ik heb vertrouwen in de Vlamingen om een goed WK te organisere­n. In Vlaanderen is er een sterke economie rond het wielrennen, er is daar een passie voor de koers. In Noorwegen zitten ze met een financiële kater, maar dat heeft ook te maken met de devaluatie van de Noorse kroon ten opzichte van de euro. In België kan dat probleem zich niet voordoen. En het is toch logisch dat er voor een WK overheidsg­eld wordt gebruikt? Anders kan je nooit iets organisere­n. Ik heb in Frankrijk vroeger het WK op de piste georganise­erd, zonder overheidsg­eld zou dat niet gelukt zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium