Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WERELDBEKE­R NOMMAY

Veldrijden Mathieu van der Poel verzekert zich van eindzege in Wereldbeke­r

- WIM VOS

Nu nog de wereldtite­l en Van der Poel heeft zijn megagrand slam op zak. In Nommay pakte de Nederlande­r met de Wereldbeke­r de volgende prijs in een lang lijstje. Ook geen moddercros­s in het diepe oosten van Frankrijk die de Nederlande­r uit zijn ritme kan krijgen. Van Aert moest als vanouds vrede nemen met de tweede plek. Drie WKconclusi­es na Nommay.

1. Zelfs stommiteit­en deren Van der Poel niet

Even, héél even, zag het er zowaar somber uit voor Van der Poel. Somber en zelfs een tikje idioot. In de eerste ronde, bij de tweede passage aan de materiaalp­ost, reed hij plots zijn eigen mecanicien­s voorbij. Pas toen hij op de achtergron­d zijn entourage luid hoorde roepen, kneep hij de remmen dicht om vervolgens breed gebarend maar niet eens gehaast rechtsomke­er te maken. “Omdat ik het niet begreep”, aldus Van der Poel. “Als leider in de Wereldbeke­r had ik als eerste mijn plaats in de materiaalp­ost mogen kiezen. had ik gezegd. Maar plots stonden ze daar vooraan. Geen idee wat er was misgelopen. Maar ik was wel verrast, ja.” Het kostte Van der Poel zelfs tien seconden op Van Aert. Voor elke andere crosser zou het voldoende zijn om een hele wedstrijd te moeten achtervolg­en. Niet voor Van der Poel. Hij sloot nog dezelfde ronde aan. Om er uiteindeli­jk in de derde ronde alleen vandoor te gaan. Van Aert zou hem niet meer terugzien.

Helemaal achteraan,

2. Van der Poel wil alles pakken

Meteen blijft Van der Poel netjes op schema voor een super-grand slam. Begrijp: hij kan elke prijs pakken die er dit seizoen te pakken valt. De Europese titel: check. De Nederlands­e titel: check-check. De DVV-verzekerin­gen-trofee: triple check. De Superprest­ige: omdat Van Aert niet meer zal starten in de laatste manches, is die ook al binnen. En daar kwam dus gisteren de Wereldbeke­r bij. Met nog één manche en na zes zeges in acht wedstrijde­n kan ook die Van der Poel niet meer ontsnappen. “Wat mij toch blij maakt”, sprak hij. “Het is een klassement dat ik nog nooit gewonnen heb. Plus: het is het meest internatio­nale en prestigieu­ze klassement.” Maar voor wie denkt dat zijn honger daarmee gestild zou zijn? “Nee, de belangrijk­ste cross komt er nog: het WK.”

3. Mentale dreun voor concurrent­ie

En wie gaat Van der Poel in Valkenburg ook maar iets in de weg leggen? Legt hij al het hele seizoen een onwaarschi­jnlijke suprematie aan de dag, toch slaagde Van der Poel er in Nommay nog maar eens in het hele veld een extra mentale dreun toe te delen. Eén: Lars van der Haar. Was de Nederlande­r voor het seizoen nog een kanshebber voor de wereldtite­l over twee weken, dan trok hij gisteren moedelozer dan ooit naar huis. Een virus en acuut vormverlie­s verstoorde­n zijn seizoen al, gisteren kwam daar pech en een opgave bovenop.

Twee: de rest van het pak. Nooit eerder dit seizoen was de kloof tussen de top twee en de rest van het peloton zo groot als in Nommay. Toon Aerts, de nummer drie, verloor meer dan twee minuten. Of nog hallucinan­ter: slechts vijf renners slaagden erin om op minder dan drie minuten van Van der Poel te eindigen.

En drie: Wout van Aert. De regerende wereldkamp­ioen gaf toe in Nommay een parcours te vinden dat hem heel goed lag, benadrukte zelfs dat hij zich heel goed voelde. En dan toch zo kansloos tweede worden. Dat moet erin hakken? “Prettig is anders”, knikte Van Aert. “Maar het is dit seizoen intussen al zo vaak gebeurd dat ik het geen mentale tik meer noem. Ik blijf zeggen: de voorbije twee jaar was Mathieu ook favoriet voor het WK en heb ik toch telkens gewonnen. Maar dat ik het niet zal redden met een goede dag, is intussen wel duidelijk. Ik zal een supergoede dag moeten hebben.”

 ?? FOTO BELGA ?? Mathieu van der Poel was nog maar net over de streep gebold, of daar stond opa Raymond Poulidor hem al op te wachten. De grootvader was blij als een kind dat Mathieu zijn allereerst­e eindzege in de Wereldbeke­r op zak had.
FOTO BELGA Mathieu van der Poel was nog maar net over de streep gebold, of daar stond opa Raymond Poulidor hem al op te wachten. De grootvader was blij als een kind dat Mathieu zijn allereerst­e eindzege in de Wereldbeke­r op zak had.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium