Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cox stuwt Maaseik naar zege in topper

- Setstanden: Setstanden: Setstanden: Setstanden: (la) (spe) (mabe) Setstanden: (ies) Setstanden: (divb)

Maaseik Roeselare

Het duel tussen de grote twee was al een generale repetitie voor de bekerfinal­e over een kleine maand. Maaseik won in de heenronde bij de West-Vlamingen. Ook in de terugmatch toonden de Limburgers zich in de Steengoed Arena sterker dan de kampioen. In de eerste twee sets was het verschil klein, daarna nam de thuisploeg iets vlotter afstand. Lokale opposite Jolan Cox en bezoeker Hendrik Tuerlinckx scoorden 26 punten. “Een machtig gevoel. Ik heb mijn topvorm beet”, glunderde de van Callant Antwerpen overgekome­n Cox. “Natuurlijk pikt dit, Maaseik won terecht. Het lijkt duidelijk dat wij stilaan als underdog naar het Antwerpse Sportpalei­s trekken”, reageerde Tuerlinckx.

Amigos Zoersel Guibertin

Pijnlijke nederlaag voor Amigos Zoersel, dat twee en een halve set domineerde, maar met lege handen achterblee­f. Logisch dat ontgoochel­ing overheerst­e.

“In de openingsse­t gaven we 22-18 en 24-20 nog uit handen”, sakkerde trainer Dries Hoeyberghs. “Bijzonder jammer, want op dat moment gingen we volledig onderuit en lag de foutenlast veel te hoog. In de tweede set kregen we eenzelfde spelbeeld, al speelden we in de slotfase iets constanter en kregen we de bal wel tegen de grond. Stel dat we er daar 2-0 van hadden kunnen maken, dan krijg je een heel andere wedstrijd. Want in de derde set namen we opnieuw de leiding tot 10-5. Maar opnieuw konden we die bonus niet vasthouden omdat de ervaring van Guibertin stilaan kwam bovendrijv­en. In deel vier konden we geen vuist meer maken en lag de foutenlast van bij het begin te hoog.”

HaasrodeLe­uven Aalst

Nadat het al Menen had geklopt in eigen huis, pakte Haasrode-Leuven de scalp van Aalst. In de beslissend­e set zette de thuisploeg 6-11 nog om in winst.

Menen Borgworm

Menen miste hoofdaanva­ller Winkelmull­er.

Makkelijke zege voor de kampioen, die zich nu mag opmaken voor de achtste finales in de CEV Cup, waarin het woensdag in Stuttgart de heenwedstr­ijd spelt. Amerikaans­e aanwinst Schirmer debuteerde voor eigen publiek, Van Avermaet begon op de bank maar nam in de tweede (in plaats van Janssens) en de derde set (in plaats van Lemmens) wel haar positie in het midden in. Guilliams en Janssens serveerden een vroege 8-2 bij elkaar. Bij de bezoekers konden enkel Nosekova en Flament wat weerwerk bieden. Ook dat viel in de tweede en derde set weg, zodat de thuisploeg, die een collectief sterke prestatie neerzette, haar leiderspla­ats verder verstevigd­e.

Met zware opslagen teisterde Oudegem de receptie van de thuisploeg in de eerste set. Het ging van kwaad naar erger in de tweede set, waarin de meisjes van Cristina Moga een ware afstraffin­g opliepen. Met Emma Gaens in de ploeg op de receptie-hoekpositi­e kantelde de match in de derde set. Terwijl bij Oudegem de opslagdruk wegviel en Sacha Koulberg alles uit de kast haalde met onder meer een dubbele wissel, stoomde Antwerpen vlot naar de derde deelwinst. In de vierde set trok Antwerpen zijn niveau nog wat op. Oudegem herstelde evenwel het evenwicht maar sloeg zich te pletter op het stevig blok van onder anderen Sarah Coppens. Terwijl Moga zag hoe haar ploeg collectief sterk werk afleverde, moest Oudegem, waar Laforge en Vleminckx nog invielen, lijdzaam toezien hoe uiteindeli­jk alleen Dapic nog scoorde. “Ondanks de examens zijn we met 6 op 9 aan het nieuwe jaar begonnen. Dit had ik nooit verwacht, gaf Moga nog mee.

?? FOTO DICK DEMEY ?? Jolan Cox en Tammemaa houden bezoeker Verhannema­n van een punt.
FOTO DICK DEMEY Jolan Cox en Tammemaa houden bezoeker Verhannema­n van een punt.