Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Na zo’n sprong voel ik me als herboren”

Deurnese IJsberen nemen frisse duik tijdens 41ste Winterzwem­feest

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Het vroor zondag niet en er scheen een zonnetje, maar het water was toch lekker fris in de zwemvijver van het Boekenberg­park. Daar waagde een 400tal moedigen zich aan een duik tijdens de 41ste editie van het Winterzwem­feest van de Deurnese IJsberen.

LUDO VAN CAMPENHOUT Antwerps sportschep­en (NVA)

“Eens je in het water springt, voelt het aan als een overwinnin­g.”

Wat de beste strategie is om het water in te gaan, daarover zijn de meningen verdeeld. De ene kiest voor een snelle duik, de andere glijdt tree voor tree het trapje af. Maar uiteindeli­jk gaat iedereen – de Deurnese IJsberen, brandweer, scouts, scholieren, het leger, de Snorrenclu­b en tal van andere sporters, collega’s en vriendengr­oepen – het water in, en daar gaat het om. Om zich op te peppen, zingen de scouts hun lied terwijl ze stevig in de handen klappen, om dan allemaal tegelijk het water in te springen. “Het was erg koud, maar verfrissen­d”, zeggen Bradley (22), Jules (15) en Stijn (14). Voor de twee jongsten van hen was het de eerste keer. “Op voorhand was ik toch wel zenuwachti­g, maar op het moment zelf helemaal niet. Uiteindeli­jk is iedereen erin gegaan, zo’n twintig man. En volgend jaar doen we weer mee.”

Zodra de ijsberen uit het water geklommen zijn, krijgen ze van de organisati­e een tas warme soep om zich aan op te warmen. Aleksei Ruksha (60) stelt dat moment

nog even uit en staat in blote bast en zwembroek nog na te genieten van de duik. “Ik kom uit Wit-Rusland waar winterzwem­men echt een traditie is”, vertelt hij. “Hier ben ik al meer dan twintig jaar lid van de Deurnese IJsberen. Toen ik hier begon te zwemmen, hadden we nog een zwembad met chloor (de ecologisch­e zwemvijver werd in

2007 aangelegd, red.), maar dit is veel aangenamer. Ik ga elke zondag en soms ook op zaterdag. Het is moeilijk uit te leggen wat zo’n duik met je doet, maar je krijgt er een enorme energieboo­st van. En het is heel goed tegen griep en verkoudhed­en. Je moet het eens proberen om te weten hoe het voelt.”

Gewoon gaan

Wanneer Lise De Witte (21) en Inge Damman (47) uit het water komen, lopen ze in te glunderen. “Voor mij was het de eerste keer en ik ben meteen nog een tweede keer gegaan”, vertelt Lise. “Het valt eigenlijk heel goed mee, maar vooral mentaal is het moeilijk. Je moet een klik maken om het te doen, en dan gewoon gaan zonder na te denken.” Inge is al een paar maanden bij de IJsberen en is verslaafd zegt ze. “Het gevoel is geweldig. Ik voel me telkens nog een paar uur lang als herboren. Ik heb vooraf wel geoefend door twee keer per week koude douches van twee minuten te nemen. Dat duurt lang als je eronder staat.”

Ronny, Mark en hun vrienden van de Snorrenclu­b komen al voor de zesde of zevende keer. “En het blijft zalig om uit dat water te komen. Dat geeft een echte kick. Deze keer ben ik erin gesprongen. Daarvoor nam ik dat trapje, maar dat is veel erger.”

“Eens je in het water springt, voelt het aan als een overwinnin­g”, zegt schepen Ludo Van Campenhout (N-VA), die nochtans al zo’n tien of elf ervaringen achter de rug heeft. “Je moet je er altijd even overzetten, maar nadien is het zalig. Het water voelde kouder aan dan andere jaren, maar het weer was perfect: koud en zonnig, met weinig wind.”

Voorzitter Cor Janssens van de Deurnese IJsberen blikt alvast terug op een fijn evenement. “Er waren zo’n 400 zwemmers en veel toeschouwe­rs, en alles is vlot verlopen. Onze burgemeest­er is er ook nog op tijd geraakt. Hij kon rond de middag een verfrissen­de duik nemen.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Naar goede gewoonte namen weer heel wat mensen en vereniging­en deel aan de duik. Deze man, lid van de Snorrenclu­b, was er daar een van.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Naar goede gewoonte namen weer heel wat mensen en vereniging­en deel aan de duik. Deze man, lid van de Snorrenclu­b, was er daar een van.
 ??  ?? Ook Bradley, Jules en Stijn lieten zich niet kennen.
Ook Bradley, Jules en Stijn lieten zich niet kennen.
 ??  ?? Aleksei geniet nog even na van z’n sprong.
Aleksei geniet nog even na van z’n sprong.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium