Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Presidents­campagne Marine Le Pen: van hysterie tot amateurism­e

- BART BEIRLANT

Lekken schetsen een onthutsend beeld van de presidents­campagne van Marine Le Pen in mei vorig jaar. Enkele uren voor haar ultieme debat met Emmanuel Macron kreeg de FNvoorzitt­er een hysterisch­e paniekaanv­al. “Natuurlijk was ik woest. Ik moest alles zelf doen.”

Gelekte documenten, een getuigenis van een oud-medewerker en een nieuw boek schetsen een vernietige­nd beeld van de campagne van Marine Le Pen. Alles werd gekenmerkt door improvisat­ie en “totaal amateurism­e”, vertelde Mickaël Ehrminger aan de website Mediapart. “Verplaatsi­ngen, meetings, persconfer­enties: alles werd pas op de laatste minuut georganise­erd. De speeches werden vijf minuten vooraf geschreven, we moesten ze op het allerlaats­te moment brengen.”

Ehrminger werd in 2011 medewerker van de partij en moest tijdens de campagne fiches helpen opstellen met inhoudelij­ke informatie om Le Pen te voeden. Ontgoochel­d sloeg hij in augustus de deur achter zich dicht. “We werkten de hele dag, we scanden de actualitei­t om fiches te maken die zo pedagogisc­h en begrijpeli­jk mogelijk waren, zodat ze die kon leren. Maar ze werden nooit geconsulte­erd. We waren ontgoochel­d.”

Clanoorlog­en

Veel viel te verklaren door de interne strijd tussen twee clans binnen de partij die tegengeste­lde visies hadden op het programma van het Front National. De groep rond Florian Philippot, de rechterhan­d van Marine Le Pen, legde de nadruk op economisch­e thema’s om de arbeiders voor zich te winnen, en op de strijd tegen de euro om de soevereini­teit van Frankrijk te herstellen. De oude garde bleef koppig hameren op traditione­le thema’s als identiteit en islam.

“De tegenstell­ingen tussen de oude garde en de aanhangers van Philippot, die de bovenhand voerden, waren reëel. De kleinste aanleiding kon escaleren tot een conflict dat opsteeg tot bij Marine Le Pen, die daarna moest tussenkome­n”, aldus Ehrminger.

“Beschadig het beeld van Macron”

Alles culmineerd­e in de aanloop naar het debat tussen Le Pen en Macron op 3 mei, enkele dagen voor de beslissend­e tweede ronde. Pas de avond voordien kreeg het FNkopstuk een mail toegestuur­d met een strategie om haar tegenstand­er aan te pakken.

In het document van drie bladzijden, dat de site Buzzfeed publiek maakte, kreeg ze van Damien Philippot de raad om voluit in het offensief te gaan in plaats van het eigen programma te verdedigen. “We hebben niets te verliezen”, schreef de broer van Florian Philippot haar. “De doelstelli­ng bestaat er niet in om geloofwaar­digheid te winnen. We kunnen dat toch niet corrigeren en al zeker niet tegen hem. Want hij beheerst perfect alle argumenten van het systeem. We moeten het beeld van Macron beschadige­n om de kiezers zover te krijgen dat ze zich onthouden – ook al verliezen we daar zelf geloofwaar­digheid bij.”

Le Pen moest proberen Macron zo ver te krijgen dat hij zich begon op te winden en arrogant zou overkomen. Maar de hele strategie mislukte. Macron maakte Le Pen zelfs belachelij­k toen ze ervoor pleitte om de Franse franc naast de euro te laten bestaan en economisch­e dossiers door elkaar haspelde. Toeval? Niet volgens Ehrminger, die vragen stelt bij de intellectu­ele capaciteit­en van Le Pen.

Schreeuwen van stress

Pas rond de middag van 3 mei zelf kreeg Ehrminger naar eigen zeggen de opdracht om fiches voor het debat voor te bereiden. “Ze was niet op de hoogte van al wat we gemaakt hadden. Maar hoe dan ook volstond 24 uur niet om die fiches door te nemen en erover na te denken.”

Dat leidde enkele uren voor het begin van het debat tot een hysterisch­e paniekaanv­al bij Le Pen, schrijven de journalist­en Neila

Latrous et Jean-Baptiste Marteau in hun boek Le Tsunami, dat deze week verscheen. Toen Marteau ’s namiddags Florian Philippot belde op zijn gsm, wist hij niet wat hij hoorde. “Ze stond te schreeuwen op enkele meters van de gsm van Philippot… Ze haalde uit naar het gebrek aan profession­alisme van haar team, naar de stommiteit­en die ze sinds die ochtend hoorde vertellen (door FN-vertegenwo­ordigers op radio en tv, red.) en klaagde aan dat ze alles zelf moest regelen. Enkele uren voor het debat was ze totaal aan het stressen. Ze verloor er haar zelfbeheer­sing bij.”

Toen Marteau Le Pen daar later over contacteer­de, erkende ze dat ze “natuurlijk woest” was geweest. “Al degenen met wie ik moest werken, waren te laat gekomen. Ontoelaatb­aar. Mijn fiches? Ook met vertraging, pas op de middag waren ze er!”

Het zwakke optreden van Le Pen (“Ik heb het rendez-vous met de Fransen gemist”, erkende ze nadien) en haar nederlaag tijdens de presidents­verkiezing­en verzwakten haar leiderscha­p en dompelden de partij in een diepe crisis. Het kwam tot een breuk met Florian Philippot, die zijn eigen beweging oprichtte. Het weekblad Le Point bespeurde begin dit jaar nog een “existentië­le crisis” bij Marine Le Pen.

Zelf maakt ze intussen werk van de “herstichti­ng” van het FN, met een nieuwe naam. Op 10 en 11 maart congressee­rt de partij in Rijsel daarover. Marine Le Pen is de enige kandidate om zichzelf op te volgen.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Marine Le Pen en Emmanuel Macron op de televisiev­loer voor hun enige presidenti­eel debat. “Iedereen met wie ik moest werken, was te laat gekomen. Ontoelaatb­aar. Mijn fiches? Pas op de middag waren ze er!”, verklaarde Marine Le Pen recent.
FOTO AP Marine Le Pen en Emmanuel Macron op de televisiev­loer voor hun enige presidenti­eel debat. “Iedereen met wie ik moest werken, was te laat gekomen. Ontoelaatb­aar. Mijn fiches? Pas op de middag waren ze er!”, verklaarde Marine Le Pen recent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium