Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Open Vld’er wil zwembad in openlucht naast Schelde

Christophe Wuyts (Open Vld) wil Barcelona en Lyon achterna aan Rijnkaai

- SACHA VAN WIELE

Antwerps Open Vlddistric­tsraadslid Christophe Wuyts doet vanavond in de districtsr­aad een opmerkelij­k voorstel. Volgens hem zijn de Scheldekaa­ien aan de Rijnkaai geschikt voor de aanleg van een openluchtz­wembad en extra sportinfra­structuur. Hij haalt zijn inspiratie uit soortgelij­ke projecten in Barcelona, Lyon en Tel Aviv. “Het Eilandje heeft nood aan sportinfra­structuur, zoals een openluchtz­wembad”, zegt Wuyts.

Op de Antwerpse districtsr­aad staat vanavond het ruimtelijk uitvoering­splan (RUP) voor de Rijnkaai op de agenda. Het legt vast hoe dit deel van de Scheldekaa­ien er in de toekomst zal uitzien. Wuyts dient hierover een amendement in. Hij ziet in de ruimte tussen de Waagnatie en de gebouwen waar onder meer tv-zender ATV zit een mooie plaats voor een sportcentr­um met een openluchtz­wembad. Net naast de Schelde dus.

Wuyts deed de inspiratie op in buitenland­se steden. Zo werd in steden als Lyon, Barcelona, Tel Aviv, Monaco en Sydney op de kaaien met een rivier of de zee een openluchtz­wembad aangelegd. Ze zijn een groot succes bij de bewoners.

Badboot

“Mijn vraag is om deze optie minstens te onderzoeke­n naar de haalbaarhe­id”, zegt Wuyts. “Het Eilandje is volop in ontwikkeli­ng. De volgende jaren zullen er nog meer mensen komen wonen. Alleen mist het momenteel de nodige sportinfra­structuur. De badboot kwam gedeelteli­jk tegemoet aan deze nood, maar het drijvende zwembad is in 2015 gezonken en komt niet meer terug. Daarom moet er nu worden gezocht naar nieuwe initiatiev­en.”

“Het plangebied aan de Rijnkaai heeft voldoende potentieel voor de verwezenli­jking van sportvoorz­ieningen”, gaat hij verder. “Op deze wijze brengen we de Antwerpena­ar ook dichter bij het water. Wij zien dit in een constructi­e met een private partner. De stad Antwerpen kan de grond in concessie of erfpacht geven aan die partner. Dat de overheid de volledige kosten zou dragen, is niet meer van deze tijd. Er zijn voldoende groepen die gespeciali­seerd zijn in dergelijke infrastruc­tuur, zoals Sportoase.”

Sportoase bouwt het nieuwe zwembadenc­omplex aan Park Groot Schijn in Deurne, dat in 2020 de deuren opent. Deze groep baat in Antwerpen ook de zwembad- en fitnesscom­plexen uit in de Veldstraat en in Brasschaat.

CHRISTOPHE WUYTS

Districtsr­aadslid (Open Vld) ‘‘Het Eilandje is volop in ontwikkeli­ng. De volgende jaren zullen er nog meer mensen komen wonen. Alleen mist het de nodige sportinfra­structuur.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Christophe Wuyts ziet naast de Waagnatie de perfecte locatie voor een openluchtz­wembad.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Christophe Wuyts ziet naast de Waagnatie de perfecte locatie voor een openluchtz­wembad.
 ?? FOTO'S RR ?? Zwembaden aan het water: Lyon en Sydney.
FOTO'S RR Zwembaden aan het water: Lyon en Sydney.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium