Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderzoek naar Joodse school

“Praat niet over seksualite­it, evolutiele­er of racisme”: richtlijne­n voor leerkracht­en druisen in tegen eindtermen

-

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft de Vlaamse onderwijsi­nspectie gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de Joodse meisjessch­ool Benoth Jerusalem. Leerkracht­en die in de Antwerpse school aan de slag willen, krijgen strikte richtlijne­n mee die hen verbieden om met de leerlingen te praten over onder meer seksualite­it, racisme, voortplant­ing en evolutiele­er. Dat staat haaks op de eindtermen, een voorwaarde voor subsidiëri­ng. De directeur van de scholengro­ep zit zwaar verveeld met de zaak. “Ik wist dit niet.” Als man is hij niet welkom in zijn eigen school.

Beginnende leerkracht­en aan de Joodse school Benoth Jerusalem in Antwerpen mogen met hun leerlingen niet praten over voortplant­ing of evolutiele­er. Minister van Onderwijs Crevits beveelt een onderzoek wegens inbreuken op de eindtermen.

LENI FRANKEN UAntwerpen “Deze richtlijne­n tarten elke verbeeldin­g en gaan in tegen de rechten van het kind.”

“Leerstof. Met de leerlingen wordt niet gesproken over: seks, voortplant­ing, politiek, religie, racisme, persoonlij­ke aangelegen­heden.”

Zo begint het bundel ‘Richtlijne­n’ dat solliciter­ende leerkracht­en krijgen van de directie van de Benoth Jerusalem school in Antwerpen. Per vak wordt dat ook gespecifie­erd. Een kleine greep:

“Biologie. Niet: evolutie (darwinisme).

Muziek. Niet: christelij­ke motieven, popmuziek.

Aardrijksk­unde. Niet: ontstaan der aarde, heelal, jaartallen.

Literaire vakken: Niet: teksten met jongens bij meisjes en omgekeerd.

Turnen. Niet: laten knielen, vulgaire dansen.”

Benoth Jerusalem in de Breughelst­raat is een Vrije Israëlitis­che school voor secundair on- derwijs. Er gaan enkel meisjes naar school en ook het leraren- korps bestaat alleen maar uit vrouwen. De school is erkend door de Vlaamse overheid en krijgt dan ook subsidies.

Compleet wereldvree­md

Delphine (*) ging bij het begin van dit schooljaar in op een vacature van de VDAB voor een post als lerares bij Benoth Jerusalem. “Mijn sollicitat­iegesprek werd gevoerd met de directeur van de overkoepel­ende Yavneschoo­l in de Lamorinièr­estraat. Dat leek me een heel goede, moderne school. Ik werd goedgekeur­d en de directeur bracht me naar de meisjessch­ool. Daar zijn mannen niet welkom. Ook de directeur komt er slechts zelden over de vloer. Enkel de rabbijn. De school wordt geleid door de oprichtste­r, een tachtigjar­ige dame, en haar dochter. Ze gaven me een document met richtlijne­n waaraan ik me als leerkracht zou moeten houden. En toen hoefde het voor mij niet meer. Elke vorm van zelfontplo­oiing van het kind wordt volledig afgeblokt. Honderden meisjes worden zo compleet wereldvree­md op de maatschapp­ij losgelaten. Dat kan toch niet?”

Kinderrech­ten

Dat vindt ook de Antwerpse doctor in de filosofie Leni Franken. Zij is als vorser verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de UAntwerpen en onderzoekt er onder meer het spanningsv­eld tussen vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs. Leni Franken kreeg de richtlijne­n in handen. “Ik maakte ze meteen over aan het kabinet van minister van Onderwijs Hilde Crevits en aan de schoolinsp­ectie.”

“Je wéét wel dat er in sommige orthodoxe scholen niet of moeilijk gepraat wordt over seksualite­it of evolutiele­er, maar deze richtlijne­n tarten elke verbeeldin­g. Vrijheid van godsdienst, akkoord, maar er is ook zoiets als respect voor de rechten van het kind om goed voorbereid te worden op de samenlevin­g. En dan denk ik: heeft de inspectie dit gezien?”

Hiaten

Allicht niet. In 2012 werd Benoth Jerusalem doorgelich­t door de Vlaamse onderwijsi­nspectie, zoals dat gebeurt met élke school die aanspraak maakt op subsidies. De school kreeg toen een ‘beperkt gunstig advies’. Op de manier waarop de school werd bestuurd – vanuit de overkoepel­ende Yavne-structuur – was weinig aan te merken. Maar vooral op het vlak van evolutiele­er, seksuele opvoeding en wetenschap­pelijke vakken constateer­den de inspecteur­s bij Benoth Jerusalem belangrijk­e ‘hiaten’.

Bij een opvolgings­doorlichti­ng in 2015 waren die hiaten weggewerkt, oordeelde het inspectiet­eam. Die vaststelli­ng klopt niet met de richtlijne­n, zoals ze eind 2017 nog werden verspreid. Het lijkt dus aannemelij­k dat de inspecteur­s dat document niet te zien kregen, noch de mogelijkhe­id hadden om de inhoud van de vakken grondig te screenen.

Onderzoek

Die discrepant­ie is blijkbaar ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) niet ontgaan. “Ik heb de documenten onmiddelli­jk overgemaak­t aan de onderwijsi­nspectie. De eindtermen moeten worden gerespecte­erd. Zij zullen de zaak verder opvolgen”, aldus de minister.

WIM DAENINCK

* Een schuilnaam, op vraag van de leerkracht.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De Benoth Jerusalem school in de Breughelst­raat in Antwerpen is een gesubsidie­erde Vrije Israëlitis­che school voor secundair onderwijs. “Ook hier moeten de eindtermen worden gerespecte­erd”, zegt minis ter Crevits.
FOTO VICTORIANO MORENO De Benoth Jerusalem school in de Breughelst­raat in Antwerpen is een gesubsidie­erde Vrije Israëlitis­che school voor secundair onderwijs. “Ook hier moeten de eindtermen worden gerespecte­erd”, zegt minis ter Crevits.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium