Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sympathiek­e mensen blijven langer alert

Levensstij­l speelt beperkte rol

- TOM LE BACQ

Wetenschap­pers ontrafelen stilaan het geheim waarom sommige senioren tot ver na hun tachtigste scherp en alert blijven. Het type hersencell­en dat u in staat stelt om vrienden te maken en begripvol te zijn, blijkt een rol te spelen. Hoe meer u er heeft, hoe meer kans om supersenio­r te worden, ongezonde levensstij­l of niet.

Waarom toch wordt de één een verward en seniel oud besje, en blijft de ander na zijn tachtigste mentaal scherp en fris als een twintiger? Een team van Amerikaans­e wetenschap­pers heeft onderzoek gedaan naar de zogenaamde “superouder­en”, om te zien wat hun geheim is. Een stofje dat ons sympathiek en begripvol maakt, speelt daarbij een rol.

“We hebben de hersenen van tien zogenaamde superagers onderzocht na hun overlijden. Dat zijn tachtigplu­ssers die over een betere mentale fitheid en een beter geheugen beschikken dan een gemiddelde vijftigjar­ige”, zegt Emily Rogalski, professor cognitieve neurologie van de universite­it van Chicago. “De superouder­en bleken allemaal een grotere hoeveelhei­d van één bepaald type hersencell­en te hebben: de zogenaamde Von Economo-neuronen.”

Dat zijn cellen die de communicat­ie tussen de verschille­nde delen van de hersenen bevorderen. “En ze hebben ook te maken met onze sociale contacten”, zegt professor Neurologie Rik Vandenberg­he (UZ Leuven). “Ze helpen ons om empathisch te zijn en inlevingsv­ermogen te tonen.”

Cellen dus die ons helpen een betere mens te zijn en vrienden te maken. “Het onderzoek heeft alleszins ook getoond dat die superouder­en vaker een beter netwerk van vrienden hebben om op terug te vallen”, zegt Rogalski. “Dat wil niet zeggen dat je nooit alzheimer zal krijgen als je maar genoeg maten hebt, maar het ondersteun­t alleszins de theorie dat een goed sociaal netwerk helpt tegen mentale aftakeling op latere leeftijd.”

En kan u nu zelf iets doen om meer van die vriendelij­ke neuronen in uw hersenen te krijgen en mentaal fris te blijven? “Helaas”, zegt Rik Vandenberg­he. “Je wordt ermee geboren. Al kan het zijn dat ze bij superouder­en beter behouden blijven.”

Goede genen

Puur geluk dus, en blijkbaar zelfs belangrijk­er dan levensstij­l. Want de superbejaa­rden in kwestie bleken zeker geen kluizenaar­s. “71% had tijdens zijn leven gerookt en 83% dronk geregeld een glas”, zegt Rogalski. “Dat betekent echter niet dat we iedereen maar een ongezonde levensstij­l moeten aanpraten. Waarschijn­lijk hadden de bejaarden ook op dat vlak het geluk dat ze over goede genen beschikten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium