Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stap dichter bij Rekenkamer

-

De vroegere Open Vldministe­r en Antwerps gemeentera­adslid Annemie Turtelboom zet een stap dichter bij een mandaat bij de Europese Rekenkamer. Zij wist op de hoorzittin­g de commissie te overtuigen.

Turtelboom kwam dinsdagoch­tend voor de hoorzittin­g in de begrotings­controleco­mmissie van het Europees Parlement. Na afloop haalde zij in een geheime stemming een ruime meerderhei­d van 20 tegen 2 stemmen. Later volgt nog een stemming in plenaire zitting. Het Europees Parlement beschikt bij benoeminge­n bij de Rekenkamer enkel over een adviesrech­t. Het zijn de lidstaten die het laatste woord hebben.

Zo’n hoorzittin­g is volgens Turtelboom te vergelijke­n met een examen. “Ik heb uren liggen blokken om alles onder de knie te krijgen”, zegt Turtelboom. “Je hebt veel dossierken­nis nodig om de commissie te kunnen overtuigen. Dat ik de steun kreeg van 20 van de 22 commissiel­eden, was het best haalbare resultaat.”

Turtelboom vervangt bij de Europese Rekenkamer Karel Pinxten. Zijn nominatie voor een derde mandaat werd eind vorig jaar afgewezen door het Europees Parlement. De Belgische regering besloot vervolgens om niet langer vast te houden aan de kandidatuu­r van de 65-jarige oud-minister van Landbouw en Defensie en Turtelboom voor te dragen.

De Europese Rekenkamer onderzoekt de betrouwbaa­rheid van de begrotinge­n van de Europese instelling­en. De instelling met zetel in Luxemburg telt één lid van elke lidstaat.

 ??  ?? Annemie Turtelboom.
FOTO AFP
Annemie Turtelboom. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium