Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 13 kiezers is geen Belg

Buitenland­ers kunnen grote impact op gemeentera­adsverkiez­ingen hebben in grensgemee­nten en stad Antwerpen (als ze zich registrere­n)

- JAN STASSIJNS

Als alle stemgerech­tigde buitenland­ers in de provincie Antwerpen zich registrere­n, vormen ze 7,7% van het totale kiespublie­k bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober. “Hun impact is dus niet te onderschat­ten”, zegt socioloog Jan Hertogen (KU Leuven). Vooral in de grensgemee­nten en de stad Antwerpen is dat het geval.

Niet-Belgen die in ons land wonen, hebben sinds 2004 het recht om te stemmen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Inwoners van buiten de EU moeten wel eerst vijf jaar onafgebrok­en hun wettelijke hoofdverbl­ijfplaats in België heb- ben. Al die mensen hebben stemrecht, maar ze moeten zich wel registrere­n bij hun gemeente vooraleer ze kunnen deelnemen aan de verkiezing­en. Tussen 2006 en 2012 hebben maar weinig buitenland­ers dat gedaan. Toch is het aantal stemgerech­tigde nietBelgen aanzienlij­k.

Veel Nederlande­rs

Als alle stemgerech­tigde buitenland­ers die in ons land verblijven zich zouden registrere­n, gaat het over 9,3% van het totale aantal stemplicht­igen. In het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest gaat het zelfs om 29,7%. Wanneer iemand zich registreer­t, moet hij of zij ook voldoen aan de opkomstpli­cht.

De impact van niet-Belgen in de provincie Antwerpen is 7,7%. Het grootste aandeel bestaat uit mensen uit de Europese Unie, waarbij Nederlande­rs een grote groep vormen.

Tussen de gemeentes in de provincie zijn er wel grote verschille­n. In Mechelen is het potentieel 7%. In de stad Antwerpen ligt dat hoger (14,1%), in Hoogstrate­n maken alle stemgerech­tigde nietBelgen 24,3% van het totaal uit en in grensgemee­nte Ravels is dat 29,7%. Dat berekende socioloog Jan Hertogen op basis van cijfers van Binnenland­se Zaken. “Het gaat dus om een zeer grote groep mensen die voor het democratis­che bestuur in de gemeenten erg belangrijk is”, zegt Hertogen. “En dit zijn minimale cijfers, want de afgelopen jaren is het aantal vreemdelin­gen nog toegenomen (en de gegevens zijn van 2012, red.). Als ze zich allemaal zouden registrere­n, kunnen ze een zeer grote impact hebben bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. De niet-Belgen hebben de sleutel in handen om politiek het verschil te maken.”

Verplicht stemmen is afknapper

Volgens Hertogen is het de taak van de overheid om hen zo veel mogelijk te overtuigen om zich te registrere­n en daarvoor alle nodige documenten ter beschikkin­g aan te reiken. “Maar dat gebeurt te weinig. Dat is een blamage voor de democratie. Het feit dat de stemgerech­tigde niet-Belgen zich eerst moeten registrere­n voor ze kunnen gaan stemmen, is een structurel­e ongelijkhe­id die drin- gend aangepakt moet worden.”

In de stad Antwerpen kennen ze de cijfers. Op de gemeentera­ad van januari werd door Groen, PVDA en Open Vld nog opgeroepen om meer inspanning­en te doen om stemgerech­tigde vreemdelin­gen aan te zetten om zich te registrere­n. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) beloofde toen om die vraag op de agenda van het college te zetten, maar wees ook op het feit dat het enthousias­me bij buitenland­se kiezers niet groot is. “Wie zich registreer­t, is verplicht om bij de volgende lokale verkiezing­en ook te gaan stemmen”, zei De Wever. “Dat is bij veel van deze buitenland­se inwoners een afknapper.”

In Mechelen, waar het potentieel slechts 7% bedraagt, wijst burgemeest­er Bart Somers (Open Vld) op het belang van extra informatie­campagnes. “Die zullen de komende weken nog uitgerold worden. Niet alleen door ons, maar ook door hogere overheden”, zegt Somers. “Het is natuurlijk nog steeds de keuze van de mensen zelf om zich al dan niet te registrere­n. Ook daar moeten we respect voor hebben. Maar hoe meer mensen deelnemen aan het democratis­che proces, hoe beter natuurlijk. Die mensen wonen en leven hier, maken deel uit van onze gemeenscha­p en hebben het recht om mee op het beleid te wegen.”

Walter Luyten (CD&V), burgemeest­er van grensgemee­nte Ravels (waar het vreemdelin­genstemrec­ht een potentieel van 29,7% heeft) ziet in het hoge aantal niet-stemmers het bewijs dat de niet-Belgen tevreden zijn met het huidige beleid. “Bij ons gaat het vooral over Nederlande­rs”, zegt Luyten. “En zij worden via diverse kanalen geregeld geïnformee­rd over hoe ze zich kunnen registrere­n. Dat ze dat niet doen, is een teken dat ze tevreden zijn. Iemand die niet tevreden is, vindt al snel zijn weg naar een manier om te wegen op het beleid.”

BART SOMERS Burgemeest­er Mechelen (Open Vld) “Die mensen wonen en leven hier, maken deel uit van onze gemeenscha­p en hebben het recht om mee op het beleid te wegen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium