Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brigitte Bardot sponsort Antwerps olifantenr­usthuis

-

Actrice en fotomodel Brigitte Bardot (83) schenkt met haar fonds voor dierenbesc­herming 350.000 euro aan een olifantenr­usthuis in Frankrijk dat door een koppel uit Deurne wordt gebouwd.

Sofie Goetghebeu­r (44) en Tony Verhulst (45) bouwen in Limousin in midden-Frankrijk het olifantenv­erblijf Elephant Haven. “We willen eind dit jaar openen. In eerste instantie is er plaats voor drie olifanten. Later kunnen dat er meer zijn”, zegt Sofie Goetghebeu­r.

“We willen hier oudere olifanten opvangen die geen plaats meer hebben in de zoo, of olifanten die niet meer in een circus optreden.”

Sofie en Tony bouwen het olifantenv­erblijf vooral met hun eigen spaarcente­n en met donaties van sympathisa­nten. Maar nu krijgen ze ook 350.000 euro van de Fondation Brigitte Bardot, een stichting die de bekende Franse actrice in 1986 heeft opgericht om dieren te beschermen. “We hebben in de voorbije jaren een aanvraag voor steun bij de stichting ingediend, maar we kregen niets omdat onze vergunning­en nog niet in orde waren. Nu is dat wel het geval”, zegt Goetghebeu­r. “Medewerker­s van de stichting zijn eind vorig jaar naar onze locatie komen kijken. Ze vonden ons initiatief heel goed en doneren daarom 350.000 euro voor de binneninri­chting van de stallen van de olifanten.”

De binneninri­chting bestaat vooral uit de omheining van drie zandbakken waarin de olifanten kunnen slapen. “Fondation Brigitte Bardot betaalt het hekwerk rond die zandbakken”, zegt Sofie Goetghebeu­r. “Begin april beginnen de werken. Later dit jaar willen we de stallen nog isoleren en verwarmen.”

De olifanten in het tehuis zullen eind dit jaar over vier hectare ruimte beschikken, met bomen, gras en hooi. In de toekomst zullen scholen het verblijf kunnen bezoeken, zonder de dieren aan te raken.

 ?? FOTO RR ?? Tony en Sofie op de site van de toekomstig­e Elephant Haven in Limousin in Frankrijk. Kleine foto: Brigitte Bardot.
FOTO RR Tony en Sofie op de site van de toekomstig­e Elephant Haven in Limousin in Frankrijk. Kleine foto: Brigitte Bardot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium