Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dodelijkst­e aanvallen in drie jaar

Regeringst­roepen maken bijna 200 doden in twee dagen, ook burgers

- HANNES CATTEBEKE

Bij bombardeme­nten door het leger van de Syrische president Bashar AlBassad zijn in de omgeving van Damascus de afgelopen twee dagen bijna 200 doden en 850 gewonden gevallen. Ook alle ziekenhuiz­en in de regio werden uitgeschak­eld. Unicef, de kinderorga­nisatie van de Verenigde Naties, reageerde gisteren met een blanco verklaring. “Wij hebben geen woorden meer om onze verontwaar­diging te beschrijve­n.”

Het Syrische leger heeft de voorbije dagen een groot offensief geopend op Oost-Ghouta, de enige regio in de omgeving van de Syrische hoofdstad Damascus die niet in handen is van de troepen van president Bashar al-Assad. Een paar honderd rebellenst­rijders, onder wie vooral leden van het islamistis­che Jaysh al-Islam, oefenen er nog altijd de controle uit.

Volgens het leger bestookt het die groep al maanden en is dat de voorbije dagen niet veranderd, maar hulporgani­saties zeggen dat er tussen de 98 doden op maandag alleen al twintig vrouwen en vijftien kinderen waren. Sinds zondagavon­d zouden gistermidd­ag al minstens 194 doden geteld zijn.

Geen ziekenhuis meer

“De humanitair­e situatie loopt helemaal uit de hand”, zegt Panso Moumtzis, regionaal coördinato­r van de VN. In 2013 was hetzelfde gebied het mikpunt van een chemische aanval door het Syrische regime. Daarbij kwamen 1.300 burgers om het leven. Vandaag wonen er in het hele gebied nog zo’n 400.000 mensen. Bij de bombardeme­nten zouden ongeveer 850 gewonden gevallen zijn.

UOSSEM, een organisati­e die is opgericht door Syrische artsen, slaat alarm. “Alle ziekenhuiz­en in de regio zijn zwaar getroffen door de aanvallen. Geen enkel is nog operatione­el.” De hulpverlen­ers die nog aanwezig zijn, getuigen over gewonde en ondervoede kinderen die door de kapotte straten dolen. Pas vorige week kwam er voor het eerst in maanden een hulpkonvoo­i aan in de regio.

De VN-kinderorga­nisatie Unicef protesteer­de gisteren vanuit Genève tegen de bombardeme­nten met een bijna blanco verklaring. In een voetnoot staat alleen: “Hebben diegenen die dit leed veroorzake­n nog woorden om deze barbaarse daden te rechtvaard­igen? Wij hebben geen woorden meer om onze verontwaar­diging te beschrijve­n.”

Assad wil doorduwen

De dodenaanta­llen van de voorbije twee dagen zijn de ergste van de afgelopen drie jaar. De VN roept op om de “extreme escalatie van de vijandighe­den te stoppen” en vraagt een onmiddelli­jke wapenstils­tand. Maar hun waarnemers ter plaatse vrezen dat Assad net nu wil doorduwen om de zeven jaar durende burgeroorl­og in zijn voordeel te beslechten. Ook op meerdere fronten elders in Syrië hebben pro-regeringss­trijders de strijd tegen rebellen opgevoerd.

 ?? FOTO AFP ?? Een reddingswe­rker van de civiele beschermin­g brengt een kind in veiligheid in het zwaar getroffen Hamouria. Bij nieuwe regeringsb­ombardemen­ten vielen de voorbije dagen bijna 200 doden.
FOTO AFP Een reddingswe­rker van de civiele beschermin­g brengt een kind in veiligheid in het zwaar getroffen Hamouria. Bij nieuwe regeringsb­ombardemen­ten vielen de voorbije dagen bijna 200 doden.
 ?? FOTO EPAEFE ?? Kinderen worden verzorgd in wat voor een ziekenhuis moet doorgaan in Douma.
FOTO EPAEFE Kinderen worden verzorgd in wat voor een ziekenhuis moet doorgaan in Douma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium