Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De drugsspuit­en lagen op de grond”

Buurtbewon­ers Duinplak juichen strenge controles toe

- BRITT PEETERS

De buurtbewon­ers rond het pleintje Duinplak in AntwerpenN­oord zijn al langere tijd getuige van drugsprobl­emen. Sinds de verhoogde waakzaamhe­id en de strengere controles van de politie, zien ze een positieve evolutie, maar velen blijven sceptisch.

Het pleintje op de hoek van de Duinstraat en de Lange Zavelstraa­t, bij Antwerpena­ren in de Seefhoek beter bekend als het Duinplak, is al langere tijd een uitvalsbas­is voor criminelen. Na verschille­nde meldingen van buurtbewon­ers, verhoogde de politie begin vorig jaar de waakzaamhe­id op het pleintje. Meer dan honderd processen-verbaal en 334 gecontrole­erde personen waren het gevolg. Omdat de problemen bleven aanslepen, besliste burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) dat de politie de toestemmin­g kreeg om van 1 januari tot eind februari systematis­che acties te organisere­n waarbij grootschal­ige identiteit­scontroles mogelijk zijn. De buurtbewon­ers van het Duinplak hebben van dichtbij meegemaakt hoe het speelplein­tje in sneltempo evolueerde naar de rotte appel van de buurt.

Assifi, werknemer in het theehuis Al-Jazeera, recht tegenover het pleintje, kent de problemen. “Lange tijd was het een regelrechO­ok te ramp”, vertelt hij. “Vooral tijdens de zomer liepen er constant louche figuren rond, die overduidel­ijk drugs verkochten. We merkten het ook bij ons cliënteel: mensen durfden soms niet meer langs te komen. We zijn zelf bij de politie gaan aankloppen voor meer controle. Die controles zijn er gekomen en hebben hun vruchten afgeworpen.”

Ook in het theehuis zelf werden verschille­nde mensen opgepakt. “Het gebeurde af en toe dat een van die mannen achteraf iets kwam drinken, maar dan door de politie werd meegenomen. Gelukkig is de situatie al heel wat beter, maar dit blijft een gevaarlijk­e buurt.”

Verbale agressie

Het Atelier, een gerenoveer­de lagereen kleutersch­ool, siert sinds vorig schooljaar het pleintje. De school is volop in opbouw. “Onze leerkracht­en kijken vanuit de klas uit op het plein en konden met eigen ogen zien hoe het er het laatste jaar aan toeging”, vertelt directrice Brigitte Lissens. “Ze zagen hoe de drugs gedeald en waar ze verstopt werden. Vorig schooljaar werden juffen soms ook lastiggeva­llen”, klinkt het. “Wanneer ze met de kleuters naar een naburig speeltuint­je gingen, wandelden ze over het Duinplak. De juffen kregen zo meermaals te maken met verbale agressie en seksuele opmerkinge­n.”

de ouders van de leerlingen konden zien hoe het pleintje foute figuren aantrok en namen hun voorzorgen. “De schoolpoor­t is in de Lange Zavelstraa­t, maar omdat het daar redelijk klein is, stelden we voor om de kinderen ook te laten binnenkome­n door de deur op het Duinplak, waar het veel ruimer is. Dat zagen de ouders niet zitten. Begrijpeli­jk, maar wel spijtig.”

Sinds de controles hebben directrice Lissens en de leerkracht­en het pleintje positief zien evolueren. “We zien minder mensen rondhangen en het plein is ook veel netter. Het gaat zeker de goede kant op, maar ik ben bang dat het probleem nu gewoon zal verschuive­n. Met ons schooltje blijven we proberen om voor een positieve invloed te zorgen in de buurt.”

Mustafa Ilfikri, die in de Lange Beeldekens­straat woont en daar ook een kledingzaa­k uitbaat, ziet elke dag politie op het plein en juicht dat toe. “Dat heeft voor heel wat verbeterin­g gezorgd”, zegt hij. “Ik parkeerde hier soms mijn auto, en zag hoe iemand er drugs onder verstopte. Ik zag ook meermaals drugsspuit­en rondslinge­ren én gebruikt worden. Schandalig, zeker als je weet dat hier veel kinderen rondlopen. Het gaat nu veel beter en dat merk ik ook in mijn zaak. Er wordt minder over gepraat.”

 ??  ?? Pleintje Duinplak werd geteisterd door drugscrimi­naliteit. “Het gaat beter, maar het blijft een gevaarlijk­e buurt”, zegt Assifi van theehuis AlJazeera.
FOTO'S WALTER SAENEN
Pleintje Duinplak werd geteisterd door drugscrimi­naliteit. “Het gaat beter, maar het blijft een gevaarlijk­e buurt”, zegt Assifi van theehuis AlJazeera. FOTO'S WALTER SAENEN
 ??  ?? Assifi van theehuis AlJazeera.
Assifi van theehuis AlJazeera.
 ??  ?? Directrice Brigitte Lissens.
Directrice Brigitte Lissens.
 ??  ?? Mustafa Ilfikri.
Mustafa Ilfikri.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium