Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het woord betaalbaar past niet bij de gehanteerd­e prijzen”

Woningen in project Moonsstraa­t kosten tussen 260.000 en 300.000 euro

- JAN STASSIJNS

Het stadsbestu­ur heeft in het nieuwbouwp­roject in de Moonsstraa­t de projectont­wikkelaar opgelegd om drie betaalbare gezinswoni­ngen te voorzien. De prijzen liggen tussen 260.000 en 300.000 euro. “Dat is niet betaalbaar voor het gros van de Antwerpena­ren”, zegt PVDAgemeen­teraadslid Peter Mertens.

Betaalbaar wonen is meer dan ooit een belangrijk thema in de stad. Maar over wat het begrip juist moet inhouden, daar lopen de meningen sterk uiteen. Wat onder betaalbaar wonen zou vallen, werd in het verleden niet benoemd. Tot nu.

In de Moonsstraa­t 29-31 realiseert projectont­wikkelaar Alta Build een nieuwbouwp­roject met 23 appartemen­ten, vijftien woningen en een ondergrond­se parking. Daarvoor wordt de huidige bebouwing afgebroken. Het Antwerpse stadsbestu­ur heeft de bouwpromot­or opgelegd om te voorzien in een buurtfiets­enstalling en de realisatie van minstens drie betaalbare koopwoning­en.

De criteria die daarvoor gehanteerd worden zijn 2.000 tot 2.300 euro per vierkante meter voor woningen boven de 130 vierkante meter. Omgerekend komt dat neer op woningen tussen 260.000 en 300.000 euro, plus BTW en registrati­erechten. De doelgroep: jonge gezinnen met een of meer kinderen, met een inkomen en een budget dat boven het sociale huisvestin­gssegment ligt.

“Schandalig”, vindt PVDAgemeen­teraadslid Peter Mertens. “Een koopprijs van 300.000 euro voor een gezinswoni­ng is niet betaalbaar voor het gros van de Antwerpena­ren. Het is het zoveelste bewijs dat het stadsbestu­ur de wooncrisis simpelweg ontkent. In de stad wordt gebouwd om de betere tweeverdie­ner aan te trekken, maar haar eigen inwoners laat de stad in de steek. Zullen deze prijzen ook gehanteerd worden op de Slachthuis­site en in de huurwoning­en in de Fierensblo­kken? Voor de gewone werkende Antwerpena­ar is dit te duur. Betaalbaar wonen? Het woord past niet bij de gehanteerd­e prijzen. Wij pleiten voor gezinswoni­ngen tussen 150.000 en 200.000 euro.”

“De overeenkom­st tussen de stad en de projectont­wikkelaar stelt heel terecht dat er in de buurt nood is aan betaalbare woningen”, gaat Mertens verder. “Maar op een totaal van 38 units, komen er maar drie ‘betaalbare’ woningen. Dat is 7,8%, totaal onvoldoend­e.”

“Geen sociale woningen”

Schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) verdedigt de maatregel. “De normale marktprijs ligt op ongeveer 3.000 euro per vierkante meter”, zegt hij. “Wij kiezen voor betaalbare woningen die minimum 20% onder de marktprijs liggen en mikken op mensen die net te veel verdienen voor een sociale woning. In dit project, voor gezinswoni­ngen van 130 vierkante meter met een tuin van 30 vierkante meter, komt dat neer op tussen de 2.000 en 2.300 euro per vierkante meter. We begrijpen dat 260.000 à 300.000 euro niet iets is wat jonge starters zomaar op tafel kunnen leggen, maar tweeverdie­ners die al een tijdje gespaard hebben, kunnen dat vaak wel. Dit zijn geen sociale koopwoning­en. Als PVDA een prijs voorstelt van 150.000 à 200.000 euro dan zal het een koopwoning zijn tussen 60 en 80 vierkante meter. Met dit statement gaat PVDA dus voor krappe, kleine woningen en biedt ze geen oplossing voor gezinnen met kinderen.”

Of bovenstaan­de criteria ook voor het project op de Slachthuis­site gelden, is niet duidelijk. Er wordt nog gewerkt aan een kader dat alle richtlijne­n moet vastleggen. “Die gesprekken zijn volop aan de gang”, besluit schepen Van de Velde.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Het project in de Moonsstraa­t
moet van de stad ook drie betaalbare gezinswoni­ngen
bevatten.
FOTO DIRK KERSTENS Het project in de Moonsstraa­t moet van de stad ook drie betaalbare gezinswoni­ngen bevatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium