Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valse noot voor Gibson

Legendaris­che gitaarbouw­er zit op schuldenbe­rg van half miljard euro

-

De ene rockgod na de andere tokkelde op een Gibsongita­ar, maar het bedrijf achter de legende zit in bijzonder slechte papieren. De Amerikaans­e gitaarbouw­er zit op een schuldenbe­rg van een half miljard euro. Het einde van een icoon dreigt.

Op 21 mei 1981 werd Bob Marley begraven in Jamaica. In zijn bronzen kist, naast zijn gebalsemde lichaam, lag een stapel wiet, de Bijbel en … zijn rode Gibson Les Paul. Om maar te zeggen: het is niet eenvoudig om afscheid te nemen van de iconische gitaar.

Moet de wereld het straks zonder de Gibson stellen? Het Amerikaans­e bedrijf – met hoofdzetel in Nashville, Tennessee – zit alleszins in bijzonder zwaar weer. The Nashville Post berekende dat het bedrijf op een schuldenbe­rg zit van een half miljard dollar, binnen de zes maanden te betalen.

Lukt dat niet, dan dreigt het faillissem­ent en meteen het einde van de meest invloedrij­ke gitaar ter wereld. B.B. King, Eric Clapton, Neil Young, Slash, Keith Richards, Mark Knopfler, Brian May, The Edge. Allemaal bespeelden ze er eentje. Maar het instrument staat nog het meest synoniem met Jimmy Page. De gitarist van Led Zeppelin beschreef zijn Gibson Les Paul ooit als zijn “minnares en echtgenote, maar dan zonder alimentati­e te hoeven betalen”.

Ook Lenny Kravitz nam zijn liefde voor de gitaar soms heel letterlijk. “Af en toe zet ik mijn vintage Les Pauls op een rijtje, gewoon om ze te bewonderen. Op zo’n moment zou ik wel met mezelf kunnen spelen.”

Het is dankzij die grote gitaarheld­en dat de Gibson zo’n icoon werd, maar zijn invloed reikt veel verder.

De gitaar had een impact op zowat alle muziekgenr­es, van metal tot jazz en van country tot pop. “Zonder Les Paul zouden we geen rocksongs hebben zoals we die nu kennen”, zei Terry Stewart ooit, de voormalige president van de Rock ’n Roll Hall of Fame.

Architect van rock’nroll

De man die de Gibson eens en voor altijd op de kaart zette, was Lester William Polsfuss ofte Les Paul. Een jazzmuzika­nt – later kreeg hij de bijnaam ‘architect van de rock-’n-roll’ – die in de jaren vijftig in zee ging met Gibson en een elektrisch­e gitaar met een massieve klankkast bouwde. Ongezien in de muziekwere­ld en het begin van een eeuwige strijd onder gitaarlief­hebbers tussen de Les Paul en de Fender Stratocast­er.

De legende dreigt nu failliet te gaan, maar de top van Gibson maakt zich sterk het tij nog te kunnen keren. In 2014 nam de gitaarbouw­er, met een jaaromzet van 1 miljard dollar, nog de audiovisue­le poot van Philips over. Topman Henry Juszkiewic­z zegt aan een strategie te werken die zal leiden tot “de beste financiële resultaten die het bedrijf ooit heeft gezien”.

 ?? FOTO AP ?? Keith Richards met een gitaar van Gibson.
FOTO AP Keith Richards met een gitaar van Gibson.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium