Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Al 100.000 tickets de deur uit

-

De première staat pas gepland binnen dik acht maanden en de repetities zijn nog niet eens begonnen. Maar nu al schuift Vlaanderen in trossen aan voor 4045. De nieuwe spektakelm­usical van Studio 100 over de Tweede Wereldoorl­og zag al liefst 100.000 tickets de deur uitvliegen. Vertaald naar Sportpalei­zen: dat zijn er vijf. “We hebben dan ook een straffe cast”, zegt Gert Verhulst (50).

De cast van 40-45 kwam gisteren

b bijeen om een trailer op te nemen. Net als bij de voorganger 1418 spelen Jelle Cleymans (32) en Jonas Van Geel (33) de hoofdrolle­n. Tijdens de voorstelli­ngen spelen ze telkens met andere acteurs, want 40-45 telt twee casts. De ene bestaat uit Nathalie Meskens, Herbert Flack, Ann Tuts en Lukas Van den Eynde, de andere uit Clara Cleymans, Peter Van de Velde, Marleen Merckx en Jo De Meyere.

“Elke show de boel omgooien, wordt spannend”, zegt Van Geel. “Iedere acteur is een ander type, dus ons eigen spel verandert mee. Maar we kennen iedereen al. Jelle is mijn beste maat, met Clara en Nathalie speel ik in Tegen de Sterren Op. Lukas is zowat de enige met wie ik nog niet heb samengewer­kt. Twee casts is nodig, want drie voorstelli­ngen per dag is

zwaar. Maar het is ook goed om je als acteur uit je kot te lokken. Jelle en ik zijn er wel iedere show bij, dan geven andere acteurs ons wat lucht.”

Voor Jelle Cleymans is het na Daens en 14-18 al zijn derde Studio 100-musical. “Technisch wordt dit de indrukwekk­endste show van de drie”, zegt hij. “Die bewegende podiumelem­enten zijn de moeilijkst­e tegenspele­r die je kan hebben, maar als het lukt, heb je iets geweldigs in handen. Bijna grotesk. Dat er al 100.000 Vlamingen komen kijken, vind ik bijna ontroerend. Mensen nemen steeds minder risico’s als ze naar het theater gaan, maar hier kijken ze naar uit zonder één scène gezien te hebben. Blind vertrouwen, heet zoiets.”

Altijd een risico

De goede start is ook meer dan welkom: Studio 100 spendeert 15 miljoen euro aan 40-45, en moet 175.000 kaartjes verkopen om uit de kosten te geraken. Daar is het geld voor het nieuw opgetrokke­n pop-uptheater in Puurs nog niet bijgeteld. “Het is altijd een risico”, zegt regisseur Frank Van Laecke (60). “Maar na het succes van

Daens en 14-18 voelt dit als een berekend risico. 40-45 zal mensen nog meer aantrekken, denk ik. WOII is nog steeds aanwezig in Vlaanderen, en in veel families nog goed voelbaar. Precies daarom staan er twee broers centraal in het verhaal.”

Voor de muziek wist Studio 100 Will Tura (77) en componist Steve Willaert (56) te strikken. “Dit is zowat de grootste productie van mijn leven”, vertelt Tura. “Een musical is wennen, ja. De nummers vragen een andere sfeer dan wat ik gewoon ben, en je staat ten dienste van een regisseur. Dat heeft ons toch een half jaar zoet gehouden. Maar het proces is boeiend. Er zitten nummers tussen die ik graag voor mezelf had gehouden, maar dat zal niet meer lukken, zeker?” (lacht)

DENNIS VAN GOETHEM

4045 gaat in première op 7 oktober en is nu al verlengd tot en met 18 november.

 ?? FOTO DBA ?? Jelle Cleymans neemt samen met Jonas Van Geel het voortouw in
4045. “Verder is er een dubbele cast, want drie voorstelli­ngen per dag is zwaar.”
FOTO DBA Jelle Cleymans neemt samen met Jonas Van Geel het voortouw in 4045. “Verder is er een dubbele cast, want drie voorstelli­ngen per dag is zwaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium