Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gebuisd in België, onderschei­ding in het buitenland

Standardfl­op Viera is niet eerste die mislukt in ons land en daarna elders kassa doet rinkelen

- KOEN VAN UYTVANGE

Jonathan Viera speelde drie seizoenen geleden amper 337 minuten voor Standard. Inmiddels telt de vleugelaan­valler een cap voor Spanje én een transfer naar China voor 18 miljoen euro, waardoor de Rouches nog 3,6 miljoen euro opstrijken. Viera is niet de eerste die in België

speelt, een onvoldoend­e krijgt, maar later grote sier maakt en de kassa doet rinkelen. Enkele illustere voorganger­s.

Luka Milivojevi­c

(exAnderlec­ht)

De op drie na duurste aankoop ooit van Crystal Palace, waar hij dit seizoen 7 keer scoorde.

Anderlecht zag in hem de vervanger van Lucas Biglia, betaalde 2,7 miljoen, maar leende hem een jaar later weer uit aan Olympiakos. Omdat Besnik Hasi plaats wil- de maken voor Leander Dendoncker, maar ook omdat hij in Anderlecht te statisch werd bevonden. “Hasi moet eens naden- ken”, sloeg Milivojevi­c terug. “Ik mocht nooit eens zes of zeven volledige wedstrij- den op rij spelen, terwijl ik dat nodig had.” Olympiakos betaalde een dikke 2 miljoen euro, maar kreeg twee jaar later van Cry- stal Palace 15 miljoen euro in kas.

Alfred Finnbogaso­n

(exLokeren)

Topschutte­r in Nederland.

Onder Peter Maes weet de IJslander zich niet door te zetten. Slechts vier goals maakt hij en het systeem van Maes ligt hem niet. “De Belgische competitie is moeilijk voor aanvallers”, zegt Maes. Lokeren ver- patst hem na een uitleenbeu­rt aan Helsing- borg aan het Nederlands­e Heerenveen voor een slordig half miljoen euro. Daar maakt hij in twee seizoenen respectiev­elijk 24 en 29 goals, goed voor de titel van top- schutter en een transfer naar het Spaanse Sociedad voor 8 miljoen euro. In Spanje lukt het niet, bij het Griekse Olympiakos evenmin. Maar vandaag staat hij wel derde in de topschutte­rslijst van de Bundesliga met 11 treffers.

Ognjen Vukojevic

(exLierse)

De Kroatische Gattuso. In de zomer van 2005 bij Lierse gearri- veerd, zes maanden later weer terug naar Kroatië na amper negen matchen. Onder Paul Put en opvolger René Trost geen hoogvliege­r, bij Dinamo Zagreb werd hij Kroatisch internatio­nal (55 caps) en kocht Dynamo Kiev hem weg voor 8 miljoen eu- ro.

“Mijn ploegmaats en journalist­en zeiden altijd dat ik de beste man op het veld was en ik werd er altijd afgehaald. Ik begrijp er nog altijd niets van”, zei Vukojevic over zijn tijd op het Lisp.

Steve Sidwell

(exBeveren)

De van Chelsea.

Sidwell werd door Arsenal verhuurd aan KSK Beveren, maar na de voorbereid­ing al terug over Het Kanaal gestuurd. “Je zag dat die jongen kon voetballen, maar hij was te licht. We wilden iemand die onze ploeg meteen iets kon bijbrengen en zagen dat niet in Sidwell”, zei toenmalig trainer Herman Helleputte.

Via Brighton en Reading belandde Sidwell bij Chelsea. Daar verdiende hij 75.000 euro per week, werd hij eveneens te licht bevonden, maar toch voor een kleine 7 miljoen euro aan Aston Villa verkocht.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium