Gazet van Antwerpen Stad en Rand

U nieke kans voor uniek multitalen­t

-

D e Tsjechisch­e Ester Ledecka (22) is de eerste snowboards­ter die ook meedoet aan het skiën op de Spelen. Nu ja, meedoen: als kersvers olympisch skikampioe­ne gaat ze komende nacht ook nog eens voor een snowboardm­edaille. Het zou een unieke dubbel zijn.

Enkele dagen geleden. Het is een vreemd gezicht, de olympische kampioene die haar persconfer­entie geeft met haar grote skibril nog op. Peter Sagan deed dat ook al na een zege, maar dan als geintje en reclame voor zijn brillenspo­nsor. De Tsjechisch­e Ester Ledecka had een meer praktische reden. “Ik ben mijn make-up vergeten, ik dacht nooit dat ik zou winnen.”

Multigetal­enteerd, het zit in de familie. Haar grootvader langs moederskan­t was een hockeyspel­er, olympisch medaillist in 1964 en 1968. Haar vader, Janek, is een bekende Tsjechisch­e artiest, onder meer met muziek voor een musical gebaseerd op Shakespear­es Hamlet. Die muziek raakte bekend tot in Zuid-Korea. Maar evengoed schreef hij het scenario voor een film over een Amerikaans­e snowboarde­r die voor Rusland uitkomt sinds zijn huwelijk met een Russische snowboards­ter. “En mijn vader doet nog andere dingen. Als je rond de kerstperio­de in een winkel in Tsjechië rondwandel­t, hoor je waarschijn­lijk een van zijn liedjes, hij schrijft ook kerstmuzie­k.”

Haar broer is een stripauteu­r, schilder en ontwerper.

“Hij heeft mijn snowboardp­akken ontworpen en mijn ski’s gepimpt. Papa schrijft de muziek, mijn broer ontwerpt de pakken en ik pak de overwinnin­gen.”

Want ook Ester Ledecka is van vele markten thuis. Op haar tweede begon ze te skiën, op haar vijfde te snowboarde­n, in beide bereikte ze de wereldtop, al heeft ze in het snowboarde­n veel meer naam. Vorig jaar al was ze de eerste snowboards­ter die ook aan een skidiscipl­ine deelnam op het WK. Dat kunstje doet ze in PyeongChan­g over, maar dan op het olympische toneel. “Gelukkig hebben mijn ouders mij financieel gesteund, anders had ik slechts één sport kunnen kiezen.”

Beste van twee werelden

Skiën of snowboarde­n, het is altijd een evenwichts­oefening, zegt Ledecka. Ze wil wat graag beide sporten combineren, maar soms is ze gewoon te moe en moet ze competitie­s overslaan.

“We beginnen het seizoen met Plan A, in het midden van het seizoen zijn we bij plan Z en op het einde zijn we van Z weer naar A gegaan.”

Ook op deze Spelen is het balanceren. Ze heeft twee coaches, eentje voor het snowboarde­n, eentje voor het skiën. De skicoach zou haar graag zien deelnemen in nog meer skidiscipl­ines, de snowboardc­oach heeft dan weer liever dat ze de snowboardd­isciplines de voorkeur geeft.

“Alsof ik een vader en een moeder heb die allebei hun kind bij zich willen”, omschrijft Ledecka het.

Maar zo combineert ze wel het beste van twee werelden.

Haar snowboardc­oach: “Door te snowboarde­n heeft ze enorm veel evenwichts­gevoel en timing.”

Haar skicoach: “Skiën is veel sneller dan snowboarde­n. Snowboard moet voor haar aanvoelen als een slowmotion­film, alsof ze van een Duitse autosnelwe­g weer op een normale autoweg rijdt. Haar concurrent­es gingen nooit in hun leven zo snel als zij.”

 ??  ?? Ester Ledecka pakte al goud in de superG
skiën
En gaat nu voor medaille
in het snowboarde­n
Ester Ledecka pakte al goud in de superG skiën En gaat nu voor medaille in het snowboarde­n
 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S BELGA, AP
FOTO'S BELGA, AP
 ??  ?? Van onze redacteur
Hans Jacobs
in PyeongChan­g
Van onze redacteur Hans Jacobs in PyeongChan­g
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium