Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN ...

- (blg)

VS/TRUMP OP JOURNALIST­ENDINER:

Donald Trump zal op 3 maart het jaarlijkse diner bijwonen van de Gridiron Club, waar journalist­en met politici aan tafel schuiven. Het zou gaan om een primeur: de Amerikaans­e president, die het niet begrepen heeft op kritische media, tekent normaal niet present op dergelijke bijeenkoms­ten. Trump besliste bijgevolg nog niet of hij op 28 april het jaarlijkse diner van de Witte Huiscorres­pondenten zal bijwonen. Sinds 1980 waren alle presidente­n op dat galadiner in Washington aanwezig, op Ronald Reagan in 1981 na, toen die herstelde van een aanslag waarbij hij zwaargewon­d raakte.

NIGERIA/200 BOKO HARAMLEDEN VEROORDEEL­D:

Op een massaproce­s zijn in Nigeria vorige week meer dan tweehonder­d leden van de terreurorg­anisatie Boko Haram veroordeel­d, onder wie het brein achter de massaontvo­ering van schoolmeis­jes in 2014. Hun straffen liggen tussen drie en zestig jaar cel.

THAILAND/JAPANNER KRIJGT VOOGDIJ OVER 13 BABY’S VAN DRAAGMOEDE­RS:

Een rijke Japanner heeft de voogdij verworven over dertien kinderen van draagmoede­rs in Thailand. Het schandaal, dat de grijze zone blootlegde waarin draagmoede­rs in Thailand opereren, krijgt zo een nieuwe wending. Zes draagmoede­rs kwamen in 2014 in een mediastorm terecht in Thailand na de ontdekking, in een appartemen­t in Bangkok, van hun baby’s die eenzelfde Japanse vader hadden. De moeders, die samen met hun baby’s woonden in het appartemen­t dat gehuurd werd door de rijke Japanse klant, dienden klacht in tegen de staat om hun kinderen terug te krijgen, die bij de sociale diensten waren terechtgek­omen.

PERU/PRESIDENT WEER VOOR RECHTER:

Alberto Fujimori, de expresiden­t van Peru die recent gratie werd verleend, moet voor de rechtbank verschijne­n voor de slachtpart­ij in 1992 van zes landbouwer­s. De uitspraak komt een paar weken na de omstreden beslissing om Fujimori gratie te verlenen, waardoor hij de rest van zijn celstraf van 25 jaar niet moest uitzitten. Fujimori was veroordeel­d voor mensenrech­tenschendi­ngen tijdens zijn bewindsper­iode van 1990 tot 2000. De rechtbank oordeelde maandag dat de gratie niet van toepassing was in de zogenaamde Pativilcaz­aak, zoals zijn verdedigin­g aanvoerde. De naam van de affaire verwijst naar het district waar de moorden plaatsvond­en.

PAKISTAN/ZUIGELINGE­NSTERFTE:

Niet ieder kind krijgt dezelfde start in het leven. Dat blijkt nog maar eens uit een rapport over zuigelinge­nsterfte van Unicef, het Kinderfond­s van de Verenigde Naties. Kinderen geboren in Japan, IJsland en Singapore hebben de grootste overleving­skans. Borelingen in Pakistan, de CentraalAf­rikaanse Republiek en Afghanista­n hebben de grootste kans om te overlijden voor ze een maand oud zijn.

THAILAND/KWALLENPLA­AG:

Aan een van de populairst­e stranden van ZuidThaila­nd heerst een ware kwallenpla­ag. Omdat ze tijdens het zwemmen met een giftige kwallensoo­rt in contact kwamen, moesten in het vakantieoo­rd Samila 23 toeristen met hevige pijn overgebrac­ht worden naar het ziekenhuis. Het grote ongemak werd veroorzaak­t door Portugese oorlogssch­epen. Dat zijn staatkwall­en, geen echte kwallen, maar een ingewikkel­de kolonie van elkaar afhankelij­ke poliepen die in warm zeewater wijdverbre­id zijn. Hun gif kan kleine vissen doden, maar geen mensen.

HONGARIJE/149 MENSEN DOODGEVROR­EN:

Deze winter zijn in Hongarije tot half februari 149 mensen doodgevror­en. Bij 47% van de slachtoffe­rs gaat het om mensen die in armoede leefden en in hun onverwarmd­e woningen zijn doodgevror­en. De anderen stierven door onderkoeli­ng, die ze in openlucht hadden opgelopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium