Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chefkok is allergisch voor tomaten en ui maar opent tweede zaak

Martijn Luinstra laat andere handen naar zijn smaak koken in Antwerps pastaresta­urant

-

Ga er maar aan staan: kok zijn en allergisch worden voor contact met tomaat, ui, prei, look en nog een hoop fruit. Het overkwam chef Martijn Luinstra, die pas een nieuw pastaresta­urant opende op het Antwerpse Zuid.

Martijn Luinstra (44) en Virginie Maes (33) uit Dendermond­e hebben pas hun tweede pastaresta­urant geopend in Antwerpen. Maar door een wel heel rake allergie van Martijn moest het koppel heel zijn toekomst herdenken. Want hoe hou je een chef die per se wil koken uit de keuken?

Aanvankeli­jk leek alles te lukken voor het jonge koppel. Ze hadden elkaar in het Londense uitgaansle­ven leren kennen, waar hij werkte bij de bekende tv-kok en brulboei Gordon Ramsay en zij een vriend bezocht die in het bekende warenhuis Harrods werkte. “Toevallig gingen we uit in dezelfde Londense nachtclub en het was meteen dik aan”, lacht Virginie. “Een week later trok ik al bij hem in.”

Na hun terugkeer openden ze in 2006 gastronomi­sch restaurant Puur in Dendermond­e. “Het opzet was vernieuwen­d: klanten kregen een verrassing­smenu van negen gangen en bijhorende drank voor een vaste prijs”, vertelt Martijn. “Maar toen ontwikkeld­e ik contactall­ergie.”

Die allergie maakte dat Martijn de sappen van tomaten, ui, prei, en look niet meer verdroeg. Zelfs aardappels­chillen bevatten de voor hem kwalijke aminozuren, net zoals ananas en kiwi. Die twee laatste zijn in de keuken nog te ontwijken, maar de groenten niet.

Vijf sauzen

“We hebben toen alles herdacht en Le Château Simple geopend”, vertelt Virginie. “We beperkten de keuze tussen twee voor- en hoofdgerec­hten en twee desserts en we sloten zaterdag en zondag zodat Martijns huid na een werkweek zo goed mogelijk kon herstellen.”

Maar ook dat was onvoldoend­e. “Ik kreeg uitslag, een soort van eczeem. Dat droogde uit, waarna de huid opensprong: vergelijkb­aar met kloven, maar pijnlijker. Zelfs latex handschoen­en hielpen niet meer”, vertelt Martijn.

Het koppel stond weer bij af. “Dan hebben we er een jaar over gedaan om deze formule uit te werken. Het komt erop neer dat klanten hier kiezen uit een vijftal sauzen zoals ragu (traditione­le

pastasaus, red.), vegetarisc­he genovese, veganistis­che pomodori of driekazens­aus. Daarbij kies je een pasta en eventueel een topping.” Het concept bestaat al, maar Martijn puurt het uit, zegt hij. “Tot in Italië zoek ik constant naar de beste ingrediënt­en.”

“Samen met onze koks stel ik de sauzen op punt in een centrale keuken. Ik kan dan wel niet meer koken voor grote massa’s, ik kan nog altijd proeven”, grijnst hij. Zo is mijn lichaam geen rem meer op mijn creativite­it. Ik ben gewoon een ander type kok geworden: andere handen koken nu naar mijn smaak.”

Huisgemaak­te grappa

Martijn vertelt zeer smakelijk over eten, terwijl hij een bordje culatello voorzet. “Geen zoveelste parmaham, maar het varkenskon­tje zoals de hitsige Italianen dat noemen.” Ook de zoutarme parmezaan ging hij ter plekke zoeken. En nu hij meer tijd heeft om te proeven, bedenkt hij samen met een distilleer­der huisgemaak­te sambucca, amaretto, grappa en gin. Martijn en Virginie pendelen veel tussen hun centrale keuken en de pastaresta­urants in Dendermond­e en Antwerpen. Maar dat schrikt hen niet af. “Onze droom? Acht van deze restaurant­s in de kleinere steden rond onze huidige vestiginge­n.”

JOHAN VAN BAELEN

Gillia Antwerp, Geuzenstra­at 9, Antwerpen

MARTIJN LUINSTRA

Gillia Antwerp “Ik kan dan wel niet meer koken voor grote massa’s, ik kan nog altijd proeven.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Martijn Luinstra en Virginie Maes in hun nieuwe pastaresta­urant Gillia Antwerp.
FOTO JAN VAN DER PERRE Martijn Luinstra en Virginie Maes in hun nieuwe pastaresta­urant Gillia Antwerp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium