Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loonplafon­d parlement uitgesteld: ‘graaien’ kan nog tot midden 2019

Vooral liberale Kamerleden met extra vergoeding­en liggen dwars

-

De liberale Kamerleden Patrick Dewael, Dirk Van Mechelen en Vincent Van Quickenbor­ne zouden aan de basis liggen van het uitstel van de regeling die een loonplafon­d voor parlements­leden bepaalt. Daardoor gaat die pas ergens halfweg 2019 in. Tot dan kunnen parlementa­riërs nog extra vergoeding­en voor bijzondere functies (fractie- of commissiev­oorzitter) opstrijken. Het loonplafon­d kwam er naar aanleiding van de graaischan­dalen bij intercommu­nales.

De nieuwe regeling voor het loonplafon­d voor parlements­leden gaat pas in vanaf de nieuwe legislatuu­r, dus ergens halfweg 2019. Dat uitstel komt er vooral op aandringen van drie liberale parlements­leden, die anders nu al minder zouden hebben.

De parlementa­ire werkgroep voor politieke vernieuwin­g, opgericht na de graaischan­dalen bij intercommu­nales en Samusocial, werkte vorig jaar al een strengere regeling uit voor het loonplafon­d voor parlements­leden. Het was al zo dat parlements­leden die ook burgemeest­er of schepen zijn, niet meer mogen verdienen dan anderhalve keer een parlementa­ire wedde. Dat komt neer op 183.519 euro bruto of 7.500 euro netto per maand. Bij wie meer heeft, zoals Bart De Wever (N-VA), wordt het loon afgetopt tot dit bedrag.

Maar de extra vergoeding­en voor bijzondere functies, zoals fractievoo­rzitters of commissie- voorzitter­s, worden niet meege- teld voor het plafond.

Dat is in de nieuwe regeling wel het geval, maar volgens een goe- de bron kantten vooral de drie Open Vld-Kamerleden Patrick De- wael, Dirk Van Mechelen en Vin- cent Van Quickenbor­ne zich tegen een onmiddelli­jke invoering. Ze kregen daarvoor steun van een paar leden van andere partijen die er ook bij inschoten.

Compromis

Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA), de voorzitter van de werkgroep, bevestigt dat: “Er is inderdaad een compromis uit de bus gekomen, met een invoering pas na de verkiezing­en, dus vanaf juni 2019. Er was inderdaad weerstand, in het bijzonder van Open Vld. De sp.a heeft het akkoord niet mee onderteken­d vanwege dit uitstel. Maar ik vind dit zeker een eerbaar compromis en er waren ook anderen vragende partij.”

Voor Kamervoorz­itter Siegfried Bracke geldt het uitstel niet. Bracke wilde zelf dat de verminderi­ng van zijn loon (met 4.700 euro netto per maand tot nog 11.000 euro) meteen inging.

Patrick Dewael is burgemeest­er van Tongeren en ook fractievoo­rzitter. Fractievoo­rzitters krijgen volgens vacature.com een extra vergoeding van 13.485 euro bruto per jaar plus een forfaitair­e onkostenve­rgoeding van 8.091 euro. Vincent Van Quickenbor­ne is burgemeest­er van Kortrijk en voorzitter van de commissie voor sociale zaken, goed voor een jaarlijkse aanvulling van 4.200 euro bruto en een forfaitair­e onkostenve­rgoeding van 2.520 euro.

Sinds mensenheug­enis

Dirk Van Mechelen is burgemeest­er van Kapellen en lid van het Bureau van de Kamer, de vroegere quaestuur. Een quaestor krijgt 20.000 euro volgens vacature.com. “Ik val uit de lucht. Ik weet niet wat er in de commissie precies is besproken, ik zit daar niet in”, zegt Van Mechelen. “Het lijkt me wel niet ongewoon dat de regels niet worden aangepast terwijl de rit nog gereden wordt. Ik kan u ook verzekeren dat het praktische beheer van de Kamer, wat we bij het Bureau doen, een omvangrijk­e taak is. Die aparte vergoeding is er al sinds mensenheug­enis, al is dat in deze tijdgeest misschien moeilijk uit te leggen.”

Een woordvoerd­er van Open Vld zei dat er een eenparige beslissing was om de nieuwe regelingen in te laten gaan in 2019, dat dit voor de hand ligt en dat het niet op vraag was van een fractie.

DIRK VAN MECHELEN

Kamerlid (Open Vld) “Ik weet niet wat er in die commissie precies besproken is, maar het lijkt me wel niet ongewoon dat de regels niet worden aangepast terwijl de rit nog gereden wordt.”

 ??  ?? Patrick Dewael.
FOTO LUC DAELEMANS
Patrick Dewael. FOTO LUC DAELEMANS
 ??  ?? Vincent Van Quickenbor­ne.
FOTO PHOTO NEWS
Vincent Van Quickenbor­ne. FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? Dirk Van Mechelen.
FOTO BELGA
Dirk Van Mechelen. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium