Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jambon zet speciale eenheid van 80 man in tegen cocaïnecla­ns

Federale regering stelt vandaag Stroomplan tegen cocaïnemaf­fia voor

- JORIS VAN DER AA, PIETER HUYBERECHT­S

De federale regering, de stad Antwerpen en het Havenbedri­jf stellen vandaag het langverwac­hte Stroomplan voor dat de expansie van de cocaïnemaf­fia een halt moet toeroepen.

Het Stroomplan werd enkele maanden geleden al aangekondi­gd door Stanny De Vlieger, de gerechteli­jk directeur van de federale politie van Antwerpen. De Vlieger schreef in september een alarmerend­e nota, waarin hij (eindelijk) toegaf dat zijn dienst geen grip kreeg op de machtige misdaadgro­epen die jaarlijks tientallen tonnen cocaïne smokkelen via de haven van Antwerpen.

De expansie van de drugsmaffi­a in Antwerpen is al tien jaar alarmerend, maar nu de bendes hun conflicten met kalasjniko­vs en brandbomme­n uitvechten in de straten van Antwerpen, viel ook voor De Vlieger niet meer te ontkennen dat de aanpak van politie en gerecht had gefaald.

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigt vandaag de vorming aan van een Joint Taskforce, een team van tachtig specialist­en waarin speurders van de federale politie, de lokale politie en de inspectied­iensten de krachten bundelen om de drugsbende­s die in Antwerpen actief zijn te bekampen.

Geldstrome­n drooglegge­n

Die “multi-agency approach” moet resulteren in een “integrale aanpak” van de Antwerpse “clans”, de misdaadgro­epen die zich inlaten met het smokkelen en verhandele­n van cocaïne. De taskforce zal niet alleen proberen om operaties van de drugsbende­s te verstoren en dwars te zitten, bijvoorbee­ld door invoerlijn­en plat te gooien, ze zal ook de criminele geldstrome­n van de misdaadgro­epen proberen droog te leggen. De criminele groepen die steenrijk worden van drugsmokke­l, investeren hun winsten immers in vastgoed en handelszak­en. Door de enorme toevloed van crimineel geld ontwrichte­n de misdaadgro­epen de “legale” economie. De bedrijven van de misdaadcla­ns beschikken immers over quasi onbeperkte financiële middelen, waardoor ze in wijken in bijvoorbee­ld Borgerhout de legale handelszak­en uit de markt prijzen. Net om die reden zullen ook de inspectied­iensten deel gaan uitmaken van de Joint Taskforce.

Beveiligin­g Antwerpse haven

De haven van Antwerpen heeft de reputatie “zo lek als een mandje” te zijn, ondanks de enorme veiligheid­smaatregel­en die de bedrijven in de haven de jongste jaren al hebben genomen. In het Stroomplan pleit de regering voor extra camerabewa­king op de terminals in de haven, maar tegelijk zal ook het “schild van ANPR-camera’s” sterk worden uitgebreid, zodat niemand nog ongemerkt in of uit het Antwerpse havengebie­d kan rijden.

Ook de douane moet volgens het Stroomplan meer slagkracht krijgen “als barrière” tegen de stroom coke in de haven. In het plan wordt gepleit om het aantal controles door de mobiele scanners op te drijven. Ook de boetes voor het niet aanbieden van containers bij de douanescan­ners wil men verhogen.

Drugsdossi­ers niet verspreid

Het overgrote deel van de cocaïne stroomt de haven binnen via het Deurganckd­ok, dat binnen het gerechteli­jke arrondisse­ment Dendermond­e ligt. Daardoor zijn de drugsdossi­ers vaak verspreid over de parketten van Antwerpen en Dendermond­e, wat de problemati­ek niet meteen overzichte­lijk maakt. De regeringsp­artijen rekenen op minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om dat juridische bevoegdhei­dsprobleem op te lossen, zodat alle zware drugsdossi­ers in Antwerpen gecentrali­seerd kunnen worden. Burgemeest­er Bart De Wever rekent dan weer op Geens voor een nieuwe wetgeving, zodat ook de steden en gemeenten wapens in handen krijgen om criminelen via bestuurlij­ke weg aan te pakken.

Aangezien drugsmokke­l een internatio­naal gegeven is, willen politie en justitie ook de banden aanhalen met de Amerikaans­e Drugs Enforcemen­t Agency (DEA), de Marokkaans­e veiligheid­sdiensten en de gespeciali­seerde diensten in Zuid-Amerikaans­e ‘bronlanden’ als Colombia, Peru, Ecuador, Brazilië en Bolivia.

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Met het Stroomplan wil men ook de boetes voor het niet aanbieden van containers bij de douanescan­ners verhogen.
FOTO BELGA Met het Stroomplan wil men ook de boetes voor het niet aanbieden van containers bij de douanescan­ners verhogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium