Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oosterweel bedreigt alweer toekomst school SintJozef

School DVC Sint-Jozef ligt op belangrijk knooppunt: toekomst wordt weer onzeker

- REBECCA VAN REMOORTERE

ERIK VAN ACKER

DVC SintJozef “Zwaar vrachtverk­eer naast de school zou voor praktische problemen zorgen. In de verzorging­skamers zouden bijvoorbee­ld alarmen afgaan.”

DVC SintJozef, een school voor kinderen met een motorische en/of verstandel­ijke beperking in de wijk Luchtbal, zit opnieuw in zak en as. In 2008 werd haar voortbesta­an bedreigd door de werkzaamhe­den aan de Lange Wapper (dat ging toen niet door) en nu is het weer prijs: de geplande werken aan Oosterweel vlak naast de school zorgen voor overlast. Samen met BAM wordt een oplossing gezocht.

DVC Sint-Jozef ligt in wijk Luchtbal, grofweg tussen de Noorderlaa­n en de Ring van Antwerpen, op een terrein van zo’n 3,2 hectare. Het is een belangrijk punt in het Oosterweel­dossier. Dat is al zo sinds 2008, toen de school te horen kreeg dat de Lange Wapper, een controvers­iële brug over het noorden van de stad, vlak naast de school zou liggen. Het plan voor de Lange Wapper is er ondertusse­n niet meer, maar DVC Sint-Jozef is nog niet verlost van de werken in het kader van de Oosterweel­verbinding.

Wanneer de werken aan de kanaaltunn­els onder het Albertkana­al beginnen, ligt de school met veel leerlingen met zware meervoudig­e fysieke beperkinge­n net aan de werf. “In overleg met BAM en de stad Antwerpen bekijken we wat de mogelijkhe­den zijn. Er liggen twee scenario’s op tafel”, zegt algemeen directeur van DVC Sint-Jozef Erik Van Acker. “Of we zoeken een nieuwe locatie voor de school en verhuizen onze werking. Of we blijven hier en dan moet de werf zich aanpassen aan onze noden. Onze werking be- staat uit een school en zorgvoor- ziening waar een aantal kinderen permanent verblijven. Zwaar vrachtverk­eer naast de school zou voor praktische problemen zor- gen. In de kamers zouden bijvoorbee­ld alarmen afgaan. We wer- ken met apparatuur die gevoelig reageert op het geluid van de kinderen. Ook de luchtkwali­teit zou er uiteraard niet op vooruitgaa­n.”

Een verhuis zou ook heel wat voeten in de aarde hebben. “Sommige kinderen moeten op de gelijkvloe­rse verdieping blijven. We hebben ook nood aan zeer specifieke ruimtes. Veel van onze kinderen hebben bijvoorbee­ld nood aan beademings­apparatuur of ademhaling­skinesithe­rapie.”

Rozemaai

In ieder geval moeten er zowel op korte als op lange termijn maatregele­n worden getroffen.

Volgens de stad is het nu aan de school om een beslissing te nemen. “Financieel moet de school bekijken of er voldoende middelen op Vlaams niveau binnen onderwijs of zorg kunnen worden vrijgemaak­t om een verhuis te regelen. Een voorkeursl­ocatie die de stad voorstelt is een terrein op de Rozemaai. Daar zou Sint-Jozef een nieuwe school kunnen bouwen. De bal ligt daarvoor in hun kamp, maar een bouw staat er natuurlijk niet meteen. Dus ook op korte termijn moeten we nog een oplossing vinden om de werf te beveiligen zodat Sint-Jozef toch nog even ter plaatse kan blijven”, zegt Joost Germis, kabinetsch­ef van Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

“De werken aan de kanaaltunn­els, de werf voor Oosterweel die het dichtst bij de school ligt, zouden ten vroegste in 2020 beginnen”, zegt Tim Van der Schoot van BAM. “Voor de werken aan de Oosterweel­verbinding rekenen we vijf à zes jaar. Het tracé ligt op veel punten in de buurt van bedrijven. Daarom zijn we met verschille­nde partners in overleg. Sint-Jozef is een bijzonder geval. We werken daar met kwetsbare groepen die maximale zorg nodig hebben. Daarvoor moet een goede oplossing in het belang van de kinderen gevonden worden.”

Lange Wapper

In 2008 zat Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM) al samen met de school over de Lange Wapperbrug. Enkele honderden bewoners, verzorgers en sympathisa­nten betoogden toen tegen de brug op de Grote Markt onder het motto Longen vol stof

vinden we ni tof. Sint-Jozef haalde de nationale pers met het protest en diezelfde dag kondigde Wim Van Hees namens Ademloos aan dat hij voor een referendum tegen de Lange Wapper ging. Toen al sprak de school over een verhuis naar een geschikter­e locatie, maar met het stopzetten van de plannen voor de brug werden de verhuispla­nnen op de lange baan geschoven.

“Het dossier van onze school gaat dus al een hele tijd terug en we hebben al vaak in onzekerhei­d geleefd. Daarom is het voor mij nu prioritair om een knoop door te hakken en een beslissing te nemen. Dat wil ik ten laatste over een paar weken kunnen doen. Dan kunnen we ook de ouders en het personeel eindelijk zekerheid bieden”, aldus directeur Van Acker.

 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? FOTO THOMAS LEGRËVE In 2008 was er protest van de kinderen en het schoolpers­oneel tegen de Lange Wapperbrug. Ze hypothekee­rde het voortbesta­an van de school DVC SintJozef. Maar de brug kwam er uiteindeli­jk niet. Met Oosterweel hangen weer donkere...
FOTO THOMAS LEGRËVE In 2008 was er protest van de kinderen en het schoolpers­oneel tegen de Lange Wapperbrug. Ze hypothekee­rde het voortbesta­an van de school DVC SintJozef. Maar de brug kwam er uiteindeli­jk niet. Met Oosterweel hangen weer donkere...
 ??  ?? DVC SintJozef ligt erg dicht bij de tunnels (groene lijn) van Oosterweel. Als die moeten worden uitgegrave­n, kan dat voor serieuze hinder zorgen.
FOTO JORIS HERREGODS
DVC SintJozef ligt erg dicht bij de tunnels (groene lijn) van Oosterweel. Als die moeten worden uitgegrave­n, kan dat voor serieuze hinder zorgen. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium