Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud gegraai en nieuwe cultuur

- Dirk Hendrikx Redacteur

D e neiging tot graaien die wel eens opduikt bij politici is opnieuw onderwerp van gesprek. Met dank aan de Brusselse vzw Gial, die de informatic­a van de stad Brussel beheert. Een directeur blijkt er gedurende achttien jaar voor zo’n 3 miljoen euro extra te hebben opgestreke­n in de vorm van consultanc­yvergoedin­gen. En de woordvoerd­er van de tot aftreden gedwongen burgemeest­er Yvan Mayeur (PS) stond er op de betaalrol. Nieuwe lijkjes uit de PS-kast. Onmiddelli­jk rijst de vraag hoe het ook alweer zat met de politieke vernieuwin­g die in heel het land die zo driftig werd ingezet na de schandalen bij de intercommu­nales Publifin en Publipart. Waar politici als bestuurder­s riante bedragen opstreken om af en toe te vergaderen en soms zelfs dat niet, goed verborgen in het buitengewo­on ingewikkel­de kluwen van intercommu­nales en aanverwant­e instelling­en.

Het antwoord is gematigd positief. Op alle niveaus, federaal, gewestelij­k, provinciaa­l en lokaal, zijn de zaken in beweging. Er wordt drastisch gesnoeid in het aantal postjes bij intergemee­ntelijke structuren en in politieke mandaten. Zo verdwijnen de OCMW-raden en ook een stuk of duizend zitjes bij intercommu­nales.

Politici zullen al hun mandaten en vergoeding­en moeten aangeven bij het Rekenhof en al deze gegevens publiek zullen worden gemaakt. Is een Gial-schandaal dan nog mogelijk? Volgens Brecht Vermeulen (N-VA), voorzitter van de werkgroep politieke vernieuwin­g, wel. “Omdat het niet om een politicus gaat, maar om een directeur van een vzw die tegelijk freelance consultant was. Met ‘gewoon’ personeels­beheer houden we ons niet bezig. Maar politici die vergoeding­en opstrijken bij intercommu­nales die buiten proportie zijn, dat zou onmiddelli­jk opvallen.”

Een zekere vooruitgan­g dus. Al verloopt die met horten en stoten. Zo kunt u in deze krant lezen dat de strengere regeling voor het loonplafon­d voor parlements­leden pas zal worden ingevoerd na de volgende verkiezing­en, in juni 2019. De enige die nu al inboet is Siegfried Bracke (N-VA). Andere parlements­leden met speciale functies zoals fractievoo­rzitter of commissiev­oorzitter mogen de vergoeding­en daarvoor nog blijven opstrijken, ook als ze daarmee los door het loonplafon­d van 183.529 euro heen schieten. De extra verdienste­n kunnen tot meer dan 1.500 euro bruto per maand oplopen.

Niemand geeft graag een verworven recht af. Maar de politici hebben het zichzelf aangedaan met een in de loop der jaren almaar uitdijende gulheid voor zichzelf. Dan is het jammer dat ze nu niet kordater ingrijpen en voor eens en altijd voor iedereen duidelijk maken dat er een nieuwe wind waait. De Brusselse PS heeft blijkbaar ook nog altijd nood aan lichtende voorbeelde­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium