Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud-justitiepa­leis tegen 2021 in volle glorie hersteld

Renovatie gerechtsge­bouw Britselei start na zomer en kost 47,9 miljoen euro

- PATRICK VAN DE PERRE

De restaurati­e van het oude justitiege­bouw in de Britselei start na de zomer en moet in 2021 klaar zijn. De hele klus zal in totaal 47,9 miljoen euro kosten. Geld dat afkomstig is van de Regie der Gebouwen. Onder meer het hof van beroep en het parketgene­raal zullen er na de renovatie onderdak vinden.

Als alles volgens plan verloopt, zal het hof van beroep, dat nu nog gevestigd is aan de Waalsekaai op het Zuid, in 2021 zijn intrek nemen in het voormalige justitiege­bouw in de Britselei. Ook het parket-generaal, het arbeidshof en het auditoraat­generaal krijgen er een plaats. CD&V-Kamerlid Griet Smaers wilde van de minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) weten wanneer de werken aan het voormalige Antwerpse justitiepa­leis zouden beginnen. Jambon is als minister ook bevoegd voor de Regie der Gebouwen.

Binnenkoer opnieuw open

De meest opvallende veranderin­g na de restaurati­e is ongetwijfe­ld het opnieuw openmaken van de oude binnenkoer. Wegens plaatsgebr­ek werd die tuin in de jaren 30 overkoepel­d en kreeg de griffie er onderdak.

De binnenkoer krijgt ook een waterparti­j, zodat in het water de reflectie van het gebouw zal ‘schijnen’. Het is het architecte­nbureau HUB dat de restaurati­e zal uitvoeren en met dit idee op de proppen kwam.

Behalve dat de voormalige binnentuin opnieuw in ere wordt hersteld, verandert er weinig. Het huidige gebouw wordt zo veel als mogelijk in zijn originele staat hersteld. De buitenmure­n zijn overigens enkele jaren geleden al aangepakt.

Antwerps erfgoed

“Het gerechtsho­f aan de Britselei staat al ruim tien jaar leeg en wordt slechts sporadisch gebruikt voor assisenzak­en. We hebben het over een 19eeeuws, monumentaa­l gerechtsge­bouw dat een waardevol onderdeel is van het Antwerpse erfgoed. Het zou zonde zijn om het nog langer te laten leegstaan en niet te restaurere­n. Dat de werken aan het gebouw nog dit jaar beginnen, is dan ook een goede zaak”, zegt Griet Smaers.

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE Het vroegere gerechtsge­bouw in de Britselei moet tegen 2021 weer schitteren. “Het zou zonde zijn als we dit stuk erfgoed verder laten leegstaan”, zegt CD&VKamerlid Griet Smaers.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het vroegere gerechtsge­bouw in de Britselei moet tegen 2021 weer schitteren. “Het zou zonde zijn als we dit stuk erfgoed verder laten leegstaan”, zegt CD&VKamerlid Griet Smaers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium