Gazet van Antwerpen Stad en Rand

FRANS NEEL “Eerste klant” café De Muze “Ik heb John Lee Hooker nog gezien in De Muze. En Ferre Grignard ook, natuurlijk.”

Tentoonste­lling in legendaris­che kroeg toont werk van oude rotten en jong geweld

-

De voorbije jaren had café De Muze het niet altijd even makkelijk, inclusief een bezoek van de deurwaarde­r in 2014 die het meubilair in beslag nam – dat prompt weer werd teruggekoc­ht door de vaste klanten. Maar nu floreert de legendaris­che kroeg als nooit tevoren. U kunt er voortaan niet alleen elke dag een optreden meepikken, maar ook tentoonste­llingen bezoeken.

De spits wordt afgebeten door een groepstent­oonstellin­g met werk van zowel oude rotten als het jonge geweld van collectief Troebel Neyntje. Tone Pauwels is curator van dienst. Heel toepasseli­jk, want hij is niet alleen zelf een begenadigd kunstenaar, maar ook een van de twee originele uitbaters die De Muze in 1964 openden.

“Het is allemaal begonnen omdat Tone regelmatig in ons atelier op de Paardenmar­kt binnenstap­t en er ook zelf werk maakt”, zegt Idris Sevenans van Troebel Neyntje. “Daar is het idee ontstaan om in De Muze een expositie te organisere­n.” En dat is niet vanzelfspr­ekend, vult Tone aan. “Want veel kunstenaar­s willen niet in een café tentoonste­llen. De kans op beschadigi­ng of diefstal is er tenslotte altijd. Maar anderzijds een kroeg is veel laagdrempe­liger dan pakweg een kunstgaler­ie. En dus hebben we besloten om mijn werk hier te combineren met dat van een aantal jonge gasten. Het is de eerste keer dat ik voor curator speel dus ik ben benieuwd naar de reacties.”

Het resultaat is een mix van schilderij­en, beeldhouww­erk en installati­es die op een of andere manier verbonden zijn met het verleden van De Muze. “We wilden ook uit een ander vaatje tappen en terug naar de mentalitei­t van de jaren 60 gaan, de tijd van de happenings en de opkomst van de Universele Rechten van de Mens. Dat zorgde wereldwijd voor een heel bijzonder klimaat, al waren we onszelf daar toen helemaal niet van bewust. We waren gewoon bezig, zonder concreet idee of strategie. Het was een soort flow waar we in zaten, heel organisch.”

Slecht bier

“En dat had De Muze destijds gemeen met Troebel Neyntje nu”, zegt Idris. “We proberen los van het economisch­e aspect en profession­alisme te werken, maar wel een soort continuïte­it uit te bouwen en het speelse te behouden. Je moet gewoon dingen doen zonder er te veel over na te denken.”

Tone ziet het iets prozaïsche­r: “Wat deed een jonge mens toen als hij net van de kunstacade­mie kwam en moest overleven? Een café openen.” Maar om dat in het

centrum van de stad, in een middeleeuw­s pand bovendien, te doen, is minder vanzelfspr­ekend. “Onze brouwer destijds – Wieze, heel slecht bier trouwens – was eigenaar van het pand, stond achter het idee en heeft ons in de beginjaren enorm geholpen. Het café begon snel te draaien, dus ze waren heel content. Het mooie was dat we matrozen uit alle hoeken van de wereld als klant hadden. En die mannen van de boot namen vaak plaatjes mee, die we dan in onze jukebox staken. Zo konden we toen al een soort staalkaart van wereldmuzi­ek aanbieden.”

Terrein verdedigen

In de beginjaren waren er weliswaar enkele problemen. “Die van het VMO uit De Leeuw van Vlaanderen kwamen hier regelmatig ambras zoeken en we moesten natuurlijk ons terrein verdedigen.” Maar algauw werd De Muze een befaamde uitgaansge­legenheid die gefrequent­eerd werd door talloze beroemdhed­en, gaande van saxofonist Mike Zinzen (die ook lang de jazz- programmat­ie op zich nam), kunstenaar­s Fred Bervoets en Panamarenk­o, actrice Loes Van Den Heuvel (die volgens de geruchtenm­olen zowat elk manspersoo­n onder tafel kon drinken) en vele anderen. “We hadden hier weinig wetten, maar er gebeurde eigenlijk amper iets. We waren al bij al een voorbeeldi­g, gemoedelij­k café.”

De Muze werd decenniala­ng bestierd door Jan Van Den Braak, maar sinds maart 2017 deelt Joris Vyt, die er al een tijdje als barman werkte, er de lakens uit. “Ik kon het echt niet laten gebeuren dat het café zou worden omgevormd tot pakweg een brasserie. Nu blijft alles bij het oude, inclusief de dagelijkse concerten, maar met ook een paar nieuwighed­en zoals tentoonste­llingen en optredens van dichters. Ik vind het verrassend dan het allemaal nog veel beter loopt dan ik ooit had durven hopen. Echt een hele fruitmand op de taart.”

MISCHA BLUDTS

De groepstent­oonstellin­g van Tone Pauwels en Troebel Neyntje kan nog tot eind juli worden bezocht.

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De Muze, sinds 1964 een vaste waarde in het Antwerpse (nacht)leven.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De Muze, sinds 1964 een vaste waarde in het Antwerpse (nacht)leven.
 ??  ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, KIONI PAPADOPOUL­OS, RR
Idris Sevenans van Troebel Neyntje en de curator van de expo, waar u op de achtergron­d enkele werken van ziet, Tone Pauwels in café De Muze.
FOTO'S DIRK KERSTENS, KIONI PAPADOPOUL­OS, RR Idris Sevenans van Troebel Neyntje en de curator van de expo, waar u op de achtergron­d enkele werken van ziet, Tone Pauwels in café De Muze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium