Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ringland telt het aantal auto’s

Burgers houden ook bij hoeveel fietsen en bussen er rijden

-

De burgervere­niging Ringland gaat vanaf mei het aantal auto’s, fietsen, bussen en andere vervoersmi­ddelen in straten tellen. Ringland wil die resultaten gebruiken om mensen bewuster te maken van hun verplaatsi­ngsgedrag.

Ringland roept op de website Ringland.be mensen op om zich kandidaat te stellen om het vervoer in hun straat of een andere straat te tellen. Dat zal vermoedeli­jke gebeuren via een applicatie op de smartphone. De tellingen zouden niet alleen in de stad Antwerpen gebeuren, maar mogelijk ook in 32 andere gemeenten: van Beveren tot Malle en van Essen tot Lier.

Burgers tellen dan bijvoorbee­ld het aantal auto’s, fietsen, bussen, motorfiets­en en andere vervoersmi­ddelen die op bepaalde tijdstippe­n in hun straat rijden, bijvoorbee­ld in de spits tussen 17 en 18u.

20% minder auto’s tegen 2030

Ringland doet daarvoor beroep op burgers en krijgt ook de steun van wetenschap­pers die eerder al het project CurieuzeNe­uzen, waarbij burgers zelf de luchtkwali­teit in hun straat konden meten, lanceerden.

“Ons project om het verkeer te tellen past in de ambitie om tegen het jaar 2030 nog maar 50% van de verplaatsi­ngen in en rond de stad met de auto te laten gebeuren. Vandaag gebeurt nog 70% van de verplaatsi­ngen met de auto”, zegt Sven Augusteyns, woordvoerd­er van Ringland.

Hoe de resultaten precies zullen worden verwerkt en wat ermee zal worden gedaan, is nog niet duidelijk. “Dat bespreken we nog op volgende vergaderin­gen”, zegt Sven Augusteyns.

Ook de naam van het project staat nog niet vast. (cwil)

www.ringland.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium