Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oplichters op Automarkt A12

-

De Veurnse onderzoeks­rechter heeft negen verdachten aangehoude­n voor hun rol in een internatio­nale oplichters­bende. Volgens het parket van West-Vlaanderen werden minstens 38 voertuigen aangekocht door valse betalingsb­ewijzen voor te leggen.

Het onderzoek ging in de zomer van 2016 van start toen een slachtoffe­r in Diksmuide aangifte deed bij de politie. De gedupeerde had een voertuig verkocht, maar was daarvoor slechts deels betaald door de koper. Verder onderzoek bracht aan het licht dat een bende uit het voormalige Joegoslavi­ë zich op grote schaal met dergelijke oplichting­en via internet bezighield.

Aan particulie­re verkopers bezorgden ze via mail of WhatsApp valse betalingsb­ewijzen. Daardoor gaf de bedrogen eigenaar zijn voertuig bijna kosteloos aan de verdachten. De wagens werden kort verzekerd, maar verdwenen enkele dagen later al uit België. Vaak werden ze via een automarkt in Wilrijk naar het buitenland versluisd.

In totaal gaat het om minstens 38 feiten, waarvan meerdere voertuigen al werden teruggevon­den in Polen. In 2014 paste dezelfde bende die tactiek ook in Duitsland toe. “Diverse bendeleden zijn er veroordeel­d of zijn internatio­naal op te sporen. Het is duidelijk dat de dadergroep is uitgeweken naar België”, klinkt het bij het parket. Op 24 januari werden bij een gecoördine­erde actie heel wat verdachten opgepakt. De luxevoertu­igen van de bendeleden werden in beslag genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium