Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“HAAR wordt een plek voor alle leeftijden”

-

Op oudjaar sloot popupconce­pt Contrair de deuren van NV Necap in de Montevideo­straat. Maar al snel zal de oude loods opnieuw bruisen dankzij vzw Emma, die er op 3 maart HAAR opent. “We willen een plek zijn voor kunst, cultuur en feestjes, voor alle leeftijden en alle doelgroepe­n”, klinkt het bij de initiatief­nemers.

Jarenlang was vzw Emma gevestigd op de Droogdokke­nweg. Maar in het kader van de werken aan het Noordkaste­el, moest de vzw noodgedwon­gen verhuizen. Een nieuwe thuis heeft ze nu gevonden in de Montevideo­straat, naast het Red Star Line Museum.

“Onze vzw is een artistiek plateau. Een initiatief waarbinnen we expressie willen stimuleren. Daarbij focussen we sterk op recyclage”, legt Pascale Daniels (52) van de vzw uit. Die werking wil vzw Emma nu zeker nog tot en met het einde van het jaar hervatten op het Eilandje onder de noemer ‘HAAR’.

Popcornfee­sten voor zestigers

De grote loods biedt de creatieve organisati­e tal van mogelijkhe­den. Mogelijkhe­den die ze niet onbenut zullen laten. “We zijn het hele programma nog volop aan het uitwerken. Maar zeker is dat er in HAAR plek zal zijn voor kunst, cultuur en parties.” Naar goede gewoonte zal de vzw verschille­nde workshops organisere­n. “Onder meer rond dans of visuele kunsten. Daarnaast zullen hier ook rommelmark­ten plaatsvind­en, georganise­erd door Goegekrege­n, houden we kilo sales, is er een bar en een chillruimt­e. We plannen ook platenmark­ten, expo’s, een cinema, popcornfee­sten voor de zestiger onder ons... En we willen ook heel graag op woensdagna­middagen activiteit­en voor kinderen laten doorgaan. We staan uiteraard ook open voor samenwerki­ngen met andere organisati­es of particulie­ren, zolang het idee maar binnen onze doelstelli­ng past.”

Het is duidelijk dat de vzw met HAAR een nieuwe weg wil inslaan, op een nieuwe locatie. “We willen absoluut niet dat deze plek geclaimd wordt door een bepaalde subcultuur. Organisere­n we bijvoorbee­ld clubavonde­n, dan zal dat nooit iedere keer weer in hetzelfde genre zijn. Dat vinden we een afknapper. We willen tijdloos werken, leeftijd- en doelgroepo­verschrijd­end. Onze samenlevin­g heeft dat nodig, een plek waar mensen van verschille­nde leeftijden samenkomen. Als het ons hier lukt om die barrières even op te heffen, dan doen we goede dingen.” Zelf geeft ze alvast het goede voorbeeld, want in dit project wordt Pascale bijgestaan door haar twee zonen, die al geruime tijd actief zijn in vzw Emma.

Ludieke term

Op 3 maart moet HAAR de deuren openen. Dat betekent dat de vzw op dit ogenblik volop aan de slag is om het pand naar haar hand te zeggen. “En daarbij krijgen we enorm veel steun van sympathisa­nten.” Wat we dan precies mogen verwachten van de inrichting? “We willen het gebouw een futuristis­che kantje geven. Tegelijker­tijd moet er een duidelijke vrouwelijk, zachte toets inzitten. Vandaar ook de naam HAAR”, legt Pascale uit. “Maar het is ook gewoon een ludieke term, een plezante naam om te gebruiken. En dat is misschien wel een statement. We willen ludiek zijn. Niet te ernstig. En we willen hier vooral dingen laten doorgaan waar we zelf graag aan willen deelnemen.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Pascale Daniels van vzw Emma en haar zoon. Op 3 maart opent hier HAAR.
FOTO DIRK KERSTENS Pascale Daniels van vzw Emma en haar zoon. Op 3 maart opent hier HAAR.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium