Gazet van Antwerpen Stad en Rand

24 profclubs buigen zich vandaag over hervorming competitie

24 profclubs buigen zich vandaag over hervorming vanaf 2020

- GERT GYSEN, BART LAGAE

Worden de playoffs in de Jupiler Pro League na negen jaar afgeschaft? Het zou best kunnen. Vandaag is er een bijzondere algemene vergaderin­g van de Pro League met als voornaamst­e agendapunt de hervorming van de competitie vanaf het seizoen 20202021. Er liggen vier scenario’s op tafel.

Vandaag begint de Pro League aan de voorbereid­ing voor het nieuwe tv-contract. Het huidige, dat de profclubs zo’n 80 miljoen euro per seizoen opbrengt, loopt af in 2020. Voor een hervorming van de competitie is de start van dat nieuwe tv-contract het ideale moment. Daarom komen alle 24 profclubs vandaag samen in Diegem voor een discussie over het huidige competitie­format. De vier voorstelle­n zullen overlopen worden en met het nodige cijfermate­riaal worden toegelicht. Nadien wordt er een open discussie gevoerd.

Het is niet zeker of er ook al meteen gestemd wordt. Mogelijk wordt er een nieuwe datum geprikt volgende maand. Al kan het ook dat iemand als Bart Verhaeghe al meteen aandringt op een stemming om het voorstel dat hij genegen is – een competitie met 20 of 18 ploegen zonder playoffs, maar dus ook met vier profclubs die moeten verdwijnen (optie 3) – snel door te drukken.

De andere voorstelle­n zijn iets ingewikkel­der. Er is het voorstel dat door het gros van de 1B-clubs gedragen wordt, waarbij in een eerste fase van de competitie alle 24 ploegen verdeeld worden over drie poules (optie 4). Na veertien speeldagen spelen de beste vier van elke poule in een groep van twaalf om de titel en de Europese plaatsen. De laatste vier van elke poule strijden in een groep van twaalf om het behoud en nog één kans op Europees voetbal.

Er zijn ook twee voorstelle­n voor een inkrimping van 1A naar veertien ploegen met behoud van Play-off 1 (optie 2) of zelfs twaalf ploegen (optie 1). Die laatste formule is zeer populair bij de kleinere clubs en de ploegen uit 1B omdat de kans op promotie groter is.

Eigenlijk is er zelfs nog een vijfde optie. Want als er voor geen enkel voorstel een meerderhei­d is van 80 procent, blijft alles gewoon zoals het vandaag is. Mocht het toch tot een stemming komen, zijn het de grootste zes clubs (Anderlecht, Club Brugge, Genk, AA Gent, Standard en Zulte Waregem) die met drie stemmen per club het zwaarst doorwegen op de stembusgan­g. De andere tien clubs in 1A krijgen elk twee stemmen, de ploegen uit 1B hebben ieder één stem.

 ??  ?? FOTO PHOTO NEWS De playoffs blijken ook bij supporters niet populair.
FOTO PHOTO NEWS De playoffs blijken ook bij supporters niet populair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium