Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na Musonda,Januzaj, Svilar: Weer toptalent kwijt

- DAVID VAN DEN BROECK

N og wat extra miserie bij het geplaagde Anderlecht. Eliot Matazo (16), een van zijn beste jeugdspele­rs, kan naar zowat elke Europese topclub en heeft daarom geen oren meer naar een contract. Het lijstje talentvoll­e vertrekker­s – Musonda, Januzaj, Svilar, Mangala, Raskin – wordt zo almaar groter.

b

15 februari 2018. Die datum stond al een poos met paars aangestipt op Herman Van Holsbeecks kalender. Jeugdspele­r Eliot Matazo, een centrale middenveld­er, werd dan 16 jaar en dus kon de Anderlecht­manager hem eindelijk zijn profcontra­ct laten tekenen. Belangrijk, want Matazo, die van kinds af bij RSCA speelt, geldt als een van de grootste talenten. Helaas, er kwam niks van in huis. De ‘schuld’ van onder meer Real Madrid, Barcelona, Manchester United en City, Bayern München, Dortmund en Monaco.

Al die buitenland­se topclubs volgen Matazo al jaren. Desondanks was het de intentie van de jonge Belg om in het Astridpark te blijven. Met Christophe Henrotay – de makelaar van Youri Tielemans – was het dossier ook in goeie handen, hij deed zijn best om de deal te doen slagen. Maar plots keerde de situatie, de familie en andere makelaars namen het over. “Heel bizar dat die jongen nu op vertrekken staat”, zegt Henrotay. “Voordien wou hij niks anders dan bij Anderlecht tekenen.”

Matazo doet het seizoen bij Anderlecht nog uit, maar komt dus straks terecht in het rijtje talentvoll­e vertrekker­s. De bekendste voorbeelde­n zijn Charly Musonda Jr. en Adnan Januzaj, die rond hun zestiende al voor het grote geld kozen en naar Chelsea en Man United trokken. Recentere gevallen zijn Orel Mangala (Dortmund), Nicolas Raskin (AA Gent) en Mile Svilar (Benfica). Bij paars-wit zien ze het met lede ogen aan en onthouden ze zich van commentaar.

Perfect tweetalig

Ook Bob Browaeys baalt enigszins. De Belgische opleider heeft Matazo onder zijn hoede als bondscoach van de U16, en zou zijn poulain liever zien blijven. “Dit is een klassiek verhaal”, zegt Browaeys. “Eliot maakt deel uit van een goeie lichting, die van 2002, en dan komen de grote clubs snel kijken. Hij heeft een goeie mentalitei­t, is sterk in de recuperati­e en heeft iets unieks: met buitenkant­je rechts draait hij heel kort weg en zet hij soms twee, drie man in de wind. Maar qua talent zit hij niet in de categorie Musonda. Dus om dan meteen die grote stap te zetten?”

“Wat mij betreft zit hij bij Anderlecht heel goed. Ook de combinatie voetbal en school loopt perfect. Eliot is een verstandig­e jongen die goed is opgevoed en prima resultaten haalt. Vanwege zijn Congolese ouders spreekt hij van nature Frans, maar doordat hij naar een Nederlands­talige school gaat, is hij perfect tweetalig. Mede daardoor is hij mijn kapitein. Ik zie echt geen reden om nu al te vertrekken. Ik hoop dat ze zijn kop niet zot maken, dat hij vooral ook zelf kan beslissen.”

Maar de beslissing is dus al gevallen. Matazo trekt de deur van het oefencompl­ex in Neerpede straks achter zich dicht. Of zet de nieuwe baas, Marc Coucke, er zijn voet nog tussen?

 ??  ?? Matazo bij de nationale U16.
FOTO'S BONGARTS/GETTY IMAGES, RR
Matazo bij de nationale U16. FOTO'S BONGARTS/GETTY IMAGES, RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium