Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pepijn bij wereldtop gamedesign­ers in San Francisco

Pepijn Willekens in San Francisco met innovatief computersp­eldesign

- ANDREAS ROTTY

De tijd van ganzenbord en Pim Pam Pet ligt ver achter ons. Spelletjes worden op de computer gespeeld. Pepijn Willekens (22) uit Mortsel ontwikkeld­e een speciale manier van spelen waarbij je echt moet blazen om een golfballet­je op het scherm in het doel te krijgen en mag ermee naar dé gamebeurs bij uitstek.

In San Francisco verzamelt het kruim van de game-industrie zich voor de Game Developers Conference (GDC). De grootste en belangrijk­ste beurs ter wereld voor al wie iets te maken heeft met de ontwikkeli­ng van computersp­elletjes in alle vormen en maten. Ook een twintigtal Belgische bedrijven komen er zichzelf presentere­n aan buitenland­se investeerd­ers en uitgevers. Maar buiten de netwerkend­e bedrijven heb je er ook wedstrijde­n voor innovatiev­e gamedesign­ers. Voor de “alt.ctrl.GDC Award” gaat de organisati­e op zoek naar de meest innovatiev­e “controls”. Een toetsenbor­d of een PlayStatio­n-besturing worden vervangen door bijvoorbee­ld een gigantisch­e schaar of een hoorn van een eenhoorn op je hoofd. Wat je daarmee doet, heeft gevolgen voor wat op het scherm gebeurt.

Ook Mortselaar Pepijn is geselectee­rd om een deel te zijn van die competitie en mag er zijn inventieve spelcontro­ller exposeren. Hij ontwikkeld­e het spel Windgolf.

Uit de hand gelopen opdracht

“Windgolf is een uit de hand gelopen schoolopdr­acht”, vertelt hij. “We moesten een spel maken met geluid en elektronic­a en dan ben ik wat over the top gegaan met deze grote constructi­e.”

De bedoeling is het golfballet­je op het scherm over de minigolfba­an naar de hole te krijgen. “Er zijn twee buisjes langs de kant van het scherm waarin je kan blazen”, legt de KdG-student Multimedia Technology zelf uit vanuit San Francisco. “Via microfoons die als sensoren werken, wordt gemeten in welke buis je blaast. Dat wordt naar het spel vertaald, waarin wind komt opzetten en het golfballet­je in de richting stuurt die jij aangeeft. Het is ook van belang hoe hard je blaast, dat bepaalt de windsnelhe­id in het spel.” Daar blijft het niet bij. “Je kan de tafel waarop het beeldscher­m staat ook volledig rond zijn as draaien. Zo benader je de bal steeds van een andere richting en krijg je die sneller in de hole.”

Innovatief concept

Als je het ziet lijkt het simpel, maar het is een ware innovatie voor de gamewereld. Pepijn kan er ook een prijs van 3000 dollar mee winnen. Door zijn selectie kreeg hij al een toegangsti­cket waar een andere spelontwik­kelaar anders 2000 dollar voor neertelt.

De wedstrijd waar de prille twintiger aan deelneemt is puur gericht op innovatie. “Ik weet dat dit spel niet echt geschikt is voor grote verkoop”, zegt Pepijn. Maar hij heeft een ander spel dat hij wel aan de man kan brengen. “Samen met mijn vriend Karel Crombecq presenteer ik ons spel Boa Bonanza.”

Het gaat om een smartphone­spelletje waarbij je een slang langs andere slangen naar een gat in de grond moet leiden. “Het toffe is dat je hier op GDC enorm veel connecties legt in de gamewereld.”

Ook de politiek ziet de waarde ervan in. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) bracht Pepijn en zijn Windgolf-installati­e al een bezoekje en speelde al een spelletje.

Pepijn Willekens Student Multimedia Technology ‘‘Windgolf is een uit de hand gelopen schoolopdr­acht.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Minister Sven Gatz ontmoette Pepijn in San Francisco en stuurde via Twitter meteen een selfie de wereld in.
FOTO RR Minister Sven Gatz ontmoette Pepijn in San Francisco en stuurde via Twitter meteen een selfie de wereld in.
 ?? FOTO RR ?? Pepijn Willekens presenteer­t zijn spel Windgolf op de grootste gamebeurs ter wereld.
FOTO RR Pepijn Willekens presenteer­t zijn spel Windgolf op de grootste gamebeurs ter wereld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium