Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laat je kind ervaring opdoen óp de fiets”

- SYLVIA MARIËN www.vias.be

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen: dat is volgens experts de enige manier om een kind goed te leren zich met de fiets te bewegen in het verkeer. “Het is normaal dat ouders bang zijn, maar zet je angst opzij om je kind de kans te geven te leren uit ervaring.”

Uit de leerrijke Gemeentemo­nitor die maandag is voorgestel­d, blijkt dat de meeste Vlamingen bezorgd zijn als ze zelf en vooral als hun kinderen de fiets op gaan. 52% vindt dat hij veilig kan fietsen in eigen buurt en een op de drie stuurt zijn kind met een gerust gemoed het verkeer in.

“Toch is angst een slechte raadgever”, zegt Linus Zeuwts. “Hoe meer ervaring kinderen opdoen, onder goede begeleidin­g van de ouders, hoe beter ze zelf kunnen anticipere­n op wat in het verkeer gebeurt.”

Juiste opvoeding

Zeuwts woont in Mortsel en doet in de vakgroep bewegings- en sportweten­schappen van de Universite­it Gent onderzoek naar de motorische vaardighed­en van kinderen in het verkeer en naar hoe kinderen in het verkeer reageren. “Steeds meer kinderen in Vlaanderen fietsen naar school, maar dat gaat ook gepaard met een stijging van het aantal ongevallen met de fiets. Vooral kinderen van 9 tot 12 lopen meer risico”, zegt Zeuwts. “Als kinderen een ongeval hebben met de fiets, dan is dat meestal omdat ze een slecht draaimanoe­uvre hebben uitgevoerd of dat ze gevallen zijn. Andere factoren zijn controleve­rlies over de fiets, niet goed uitkijken of het uitvoeren van trucs.”

“Daarom is het belangrijk dat ze góéd leren fietsen”, zegt Zeuwts. “Een fijne fietsinfra­structuur en het dragen van een helm zijn ook belangrijk, maar vaardighei­d en veiligheid gaan hand in hand.”

Dat betekent dat ouders hun angst geregeld opzij moeten zetten. “Als je kinderen in een bakfiets zitten, leren ze niet zelf inschatten hoe het verkeer verloopt. Het is pas wanneer ze zich ook echt zelf in het verkeer begeven, dicht bij de ouder uiteraard, dat ze kunnen leren uit verkeerssi­tuaties. Het is dus belangrijk dat ouders zelf de verkeersre­gels kennen, de kinderen erop attent maken en vooral: ze toepassen. Ik hoorde onlangs nog een moeder tegen haar dochtertje zeggen dat ze best al konden oversteken, want het licht ging toch op groen springen. Dat is natuurlijk niet oké.”

Tot negen jaar mag een kind, op een kinderfiet­s, op de stoep fietsen. Negen à tien jaar is ook de gemiddelde leeftijd waarop kinderen, in theorie, zonder begeleidin­g de weg op kunnen – een kort en bekend stukje althans. “Maar ook daar is ervaring een belangrijk­e factor. Ouders voelen het best aan wanneer hun kinderen er klaar voor zijn. Zoals je aanvoelt wanneer je kind kan leren fietsen.”

Virtuele realiteit

Maar als ervaring belangrijk is, hoe leert een fietsend kind dan juist reageren in een gevaarlijk­e situatie? “Wij zijn een virtual realitytra­ining aan het ontwikkele­n die kinderen ‘levensecht’ in gevaarlijk­e verkeerssi­tuaties brengt, bijvoorbee­ld wanneer ander verkeer voorrang heeft van rechts”, vertelt Zeuwts. “Uit eerdere tests met gewone videoclips blijkt dat kinderen wel degelijk anders reageren als ze ervaring hebben opgebouwd.”

Ook Vias institute, dat onder meer kennis verzamelt rond verkeersve­iligheid, wijst op het belang van oefenen in het verkeer. Op zijn website staat een aantal brochures over fietsen en kinderen, met tal van tips. “Kinderen imiteren vooral hun ouders”, zegt Stef Willems. “Ouders zijn dus de eerste ambassadeu­rs van het verkeersre­glement.”

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Hotel Römantiek

Elke donderdaga­vond kijk ik naar Hotel Römantiek. Zo’n concept was nog nooit eerder vertoond op de Belgische televisie. Het zien van 60-plussers die helemaal heropleven wanneer ze op vakantie gaan en eventueel terug verliefdhe­id meemaken, maakt mij dolgelukki­g. De presentato­ren zijn zeer respectvol ten opzichte van de kandidaten. Ik vind niets mooier dan liefde op latere leeftijd. Zij beleven die nog intenser, net omdat het zo weinig voorvalt. Hopelijk komt er volgend jaar nog een seizoen!

NINA BROUWERS, WILRIJK

F-16’s Verkrachti­ng

Brandjes blussen, dààr komt het steeds maar op neer. Nu ook weer, na de bijzonder walgelijke verkrachti­ng, vermoedeli­jk onder verdoving, van twee Nederlands­e toeristen, zijn de politici er als de kippen bij om de strafmaat voor dergelijke zaken te verhogen. Probleem opgelost? Helemaal niet als daarna telkens blijkt dat de schuldigen na korte tijd met een grote glimlach de gevangenis al kunnen verlaten. We begrijpen blijkbaar niet dat, telkens ze vooraan in de bus twee mensen bij persen, er achteraan een duo uitgedrukt wordt.

MARC LESAGE, BRASSCHAAT

Na het vleesgesjo­emel is het de beurt aan de F-16’s. Naar verluidt zouden de vliegtuige­n niet hoeven vervangen te worden, waarvoor een offerte werd opgesteld met een prijskaart­je om van te duizelen. Studies daaromtren­t hebben bewezen dat deze F-16’s nog jaren zouden kunnen meegaan. Minister van Defensie, Steven Vandeput (N-VA), zou daar hoegenaamd geen weet van hebben en nooit enige nota’s daarover hebben ontvangen. De oppositie sp.a met John Crombez en GROEN met Calvo waren er als de kippen bij om minister Vandeput in ongelijk te stellen. Zeer typisch en misschien wel terecht als ze de miljarden euro’s willen gebruiken voor socialere doeleinden. Dat Steven Vandeput zich in een moeilijk parket bevindt, is zo klaar als een klontje. Maar België mag op dat vlak zeker niet achterop blijven hinken, of beter: achterna vliegen.

EDDY WOLFS, TREMELO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium