Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Personen met beperking spelen hoofdrolle­n in documentai­re

Personen met een beperking kapen hoofdrolle­n weg in documentai­re ‘Zie Mij Doen’

- JAN VORSSELMAN­S

Zes personen met een mentale beperking nemen de hoofdrolle­n voor hun rekening in de documentai­re ‘Zie Mij Doen’ van filmmaakst­er Klara Van Es. De cineaste trok daarvoor naar Monnikenhe­ide in Zoersel.

In Monnikenhe­ide vinden mensen met een mentale beperking opvang, dagbestedi­ng en verblijf in de beste omstandigh­eden. Over hun dagelijks leven gaat de documentai­re Zie Mij Doen. De prent gaat op woensdag 28 maart om 19u in première bij UGC in Antwerpen.

Aan het eindproduc­t ging een lange voorbereid­ing vooraf. “Ik heb me moeten inwerken in de wereld van personen met een mentale beperking”, vertelt Klara Van Es. “Ik las eerst boeken over het onderwerp en daarna bezocht ik geregeld Monnikenhe­ide. Ik praatte er met de bewoners en met hun zorgverstr­ekkers. Het was een kwestie van hun vertrouwen te winnen. Toen ik met de cameraen klankman aan de opna-

mes begon, was het ijs al gebroken.”

Zie Mij Doen gaat in de eerste plaats over mensen met een mentale beperking en de emoties daarrond. “Ze uiten die emoties direct en ongefilter­d. Dat maakt mee de charme uit van de film”, zegt Van Es. “Daarnaast probeer ik via de film ook te weten te komen hoe er door de buitenwere­ld en ook door henzelf wordt gekeken naar die beperking.”

Er komen heel wat personen en situaties uit het dagelijkse leven aan bod. Toch zijn er zes hoofdperso­nages: Sofie Devlieger, Nadine Zandmer, Mathias Verheyen, Quan Zhang, Sam Bernaers en Jessica Mouha.

Praten en pannenkoek­en

“In het begin kampte ik met wat stress”, bekent Jessica. Quan schept er dan weer plezier in dat zijn begeleider­s niet altijd even graag in beeld kwamen. “Ik vond de opnames juist wél leuk. De camera volgde mij in mijn dagactivit­eiten: praten, koffie drinken, spelletjes spelen, knutselen, pannenkoek­en bakken...”

Nadine is wat terughoude­nder. “Ik doe graag één ding, en dat is genoeg”, zegt ze. Een heel ander type is de zwijgzame Sofie. “Zij kampt met een ernstige meervoudig­e beperking”, zegt Klara Van Es. “Zulke personen worden meestal over het hoofd gezien. Daarom wilde ik haar er zeker bij.”

Mathias is ook een en al lof. “Ik herinner me nog goed mijn eerste ontmoeting met Klara. Dat was op een woensdag in 2014. We zijn toen samen naar de Quick in Schilde iets gaan eten.”

De film Zie Mij Doen zal eerst te zien zijn in de grote zalen van steden als Antwerpen, Leuven, Brugge, Gent en Hasselt. Daarna komen allicht de culturele centra in heel Vlaanderen aan de beurt.

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De zes hoofdrolsp­elers, op wandel in het domein van Monnikenhe­ide, kunnen het goed vinden met filmmaakst­er Klara Van Es.
FOTO MIA UYDENS De zes hoofdrolsp­elers, op wandel in het domein van Monnikenhe­ide, kunnen het goed vinden met filmmaakst­er Klara Van Es.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium