Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blinden testen nieuwe website van gemeente

Gemeente presenteer­t nieuwe website en...

- JAN AUMAN

Een dag nadat Bart Van Scharen de vervuilend­e dienstwage­ns had afgedankt, zette partijgeno­te en collega-schepen Ann Theys (N-VA) een andere oldtimer aan de deur: de gemeenteli­jke website. Maar in de plaats stelde ze meteen ook een nieuw hedendaags communicat­ieplatform voor. Ook de Wommelgems­e blinden zijn enthousias­t over de nieuwe website.

Hij dateerde van 2010, die vorige website. Op het gebied van communicat­ietechnolo­gie zijn dat haast de middeleeuw­en. “Het was echt wel nodig om te vernieuwen”, beseft Ann Theys. “Er stond veel informatie op, maar niemand vond nog iets terug. Het kon en moest beter. Dankzij onze internetpa­rtner LCP uit Brugge en onze eigen informatie­dienst is dit ook gelukt, zij het ruim een halfjaar na de oorspronke­lijke deadline. Maar Elisabeth Vroonen, Diego Sas en Veronique Van den Heule hebben de voorbije maanden hard gewerkt om alles klaar te krijgen.”

Wie de nieuwe startpagin­a opent, krijgt meteen een fleurig beeld te zien van een veld vol Wommelgems­e iconen: dahlia’s. “Maar het blijft niet bij mooie plaatjes en een duidelijke structuur”, benadrukt Ann Theys. “Een polyvalent elektronis­ch loket zorgt ervoor dat je bijvoorbee­ld voor een uittreksel van je huwelijks- of geboorteak­te niet meer naar het gemeentehu­is moet komen. Ook het aanvragen van gemeenteli­jke premies kan voortaan volledig digitaal. Bijzonder is ook onze transparan­te meldingska­art. Iedereen, de klager maar ook alle andere bezoekers van de site, kunnen nagaan hoe gemelde problemen worden opgevolgd.”

“Ook de activiteit­enkalender zit in een volledig nieuw kleedje. Alle vereniging­en en organisati­es die in Wommelgem een cursus, concert of tentoonste­lling organisere­n, kunnen hun activiteit promoten via de UiT-databank. Die activiteit­enkalender is geïntegree­rd in onze nieuwe website en geeft een mooi overzicht van het vrijetijds­aanbod in Wommelgem”, aldus Ann Theys.

De gemeente investeerd­e 10.000 euro in de nieuwe website. Niet veel voor wat een erg praktisch en esthetisch portaal heeft opgeleverd. Ondanks flink wat tromgeroff­el, onder meer op de Facebookpa­gina’s van de gemeente en de lokale bewonersge­meenschap, waren de reacties gisteren eerder lauw. Roger De Wolf (59) en Ellen Van der Sypt (41), twee zo goed als blinde Wommelgemn­aren, tonen zich wel enthousias­t over de verhoogde leesbaarhe­id.

“De gemeente heeft wel degelijk rekening gehouden met onze bijzondere noden en ook wij vinden nu veel beter onze weg in de aangeboden informatie”, vertelt Ellen. “We zijn gevraagd om nog verdere suggesties te doen zodat de laatste hinderpale­n tot een absoluut toegankeli­jke website en het behalen van het Anysurfer-label weggewerkt kunnen worden. Zo is het belangrijk dat elke foto een onderschri­ft bevat, want dat beeld kunnen wij natuurlijk niet zien. En ook de mogelijkhe­id om de lettergroo­tte eenvoudig aan te passen, werd nog niet voorzien. Maar globaal geven wij de gemeente nu al een 7,5 op 10.”

Ann Theys Schepen ‘‘Bijzonder is onze transparan­te meldingska­art. Iedereen kan voortaan nagaan hoe gemelde problemen worden opgevolgd.’’

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schepen Ann Theys met de nieuwe website en haar twee blinde adviseurs, Roger De Wolf en Ellen Van der Sypt.
FOTO JAN AUMAN Schepen Ann Theys met de nieuwe website en haar twee blinde adviseurs, Roger De Wolf en Ellen Van der Sypt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium