Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Antwerpen is het grootste risicogebi­ed van Vlaanderen”

Nieuw seizoen ‘Helden van Hier’ ruilt Gentse voor Antwerpse brandweerk­orps in het heetst van de strijd

- TOM VETS Helden van Hier: Brandweer Antwerpen, om 21.15u op VTM

Na de brandweer van Gent focust Helden van Hier op VTM voortaan op de brandweerl­ieden van Antwerpen. “Met zoveel inwoners op een kleine oppervlakt­e en de directe aanwezighe­id van de haven hebben we ons niet vaak verveeld”, zeggen de makers.

De opnames van Helden van

Hier: Brandweer Antwerpen begonnen vorig jaar en lopen nog steeds. “Het opzet van dit programma is hetzelfde als de reeks over Gent, maar elke brandweerz­one heeft zijn eigen interne afspraken en regels, waar wij ons aan moeten aanpassen”, zegt Stefaan Ledeganck van productieh­uis Geronimo. “Zo is er in Antwerpen een ploeg die zich puur richt op technische interventi­es, zoals het bevrijden van mensen uit wrakken of het openknippe­n van verhakkeld­e voertuigen. In Gent rukte bij elk belangrijk incident een commandowa­gen uit waarin we konden meerijden, maar in Antwerpen is dat niet altijd het geval. Dan moesten we een alternatie­f zoeken om ter plaatse te geraken.”

“Als er een noodoproep kwam, werd er niet gewacht op de filmploeg”, bevestigt brandweerm­an Ewoud Sartorius (37). “Zij moesten op eigen kracht naar de locatie, maar ook zonder het gebruik van sirene of zwaailicht. Dat privilege kregen ze niet.”

Stadsfeest­zaal

De brandweerm­annen moesten eraan wennen dat ze werden gevolgd door een tv-ploeg. “Maar op den duur waren we die pottenkijk­ers gewoon (lacht). Zelf werden we uitgerust met kleine camera’s op onze helmen en we droegen GoPro-camera’s, waardoor de kijkers de beelden vanuit ons standpunt zien. Die kleine camera’s zijn een grote meerwaarde voor het programma. Enkel zo kon binnenin een brandend gebouw gefilmd worden, want de crew moest op veilige afstand blijven. Bij niet-urgente opdrachten kunnen we al eens iets opnieuw doen voor een beter camerastan­dpunt, maar anders doen we dat nooit.”

In de eerste aflevering vanavond rukt de ploeg uit naar de Stadsfeest­zaal op de Meir, waar rookontwik­keling is opgemerkt. “We filmden ook in de haven de bot-

Stefaan Ledeganck Geronimo ‘‘Het valt ons op dat er in Antwerpen vaak brand is. In Gent gingen er soms dagen voorbij zonder. Hier is het bijna altijd prijs.’’

sing tussen een trein en een lege tankwagen waar een chemisch product inzat. Je zou denken dat een lege tank geen gevaar oplevert, maar als die nog niet gespoeld is, is die net het gevaarlijk­st”, weet Ledeganck. “De dampen kunnen bij het minste een ontploffin­g opleveren. Op zulke momenten is iedereen zeker op zijn hoede.”

Normaal ging de reeks van start met het relaas van de grote ontploffin­g op de Paardenmar­kt in januari, maar voorlopig moet dat wachten. “Mensen die in beeld komen en nabestaand­en van slachtoffe­rs moeten eerst hun toestemmin­g geven om de beelden te gebruiken”, zegt Sartorius. “Zelf was ik niet bij die hulpactie betrokken omdat ik net twee shiften vrijaf had genomen. Maar ik weet dat dergelijke interventi­es lang in je geheugen gegrift blijven. Het moment dat het muisstil is en je slachtoffe­rs hoort roepen. Dan gaat het haar op je armen rechtstaan. Gelukkig is het niet altijd van die omvang. Een auto tegen een brugpijler, een vrachtwage­n in de vangrail,… ook die interventi­es halen het programma.”

Nieuwe dynamiek

Wie brandweerm­an zegt, zegt gevaar. “Dat is een deel van onze job”, zegt Sartorius. “Er komt altijd een risico bij kijken. Maar we krijgen een doorgedrev­en opleiding technische hulpverlen­ing om het gevaar zo goed mogelijk in te schatten. We kijken toe of collega’s wel veilig werken en we worden ook zelf in de gaten gehouden om te voorkomen dat we lichamelij­ke schade oplopen.”

Voor Geronimo was Antwerpen een logische keuze omdat het productieh­uis er gevestigd is. “Drie jaar geleden konden we hier echter niet filmen omdat de brandweer volop aan het hervormen was”, weet Ledeganck. “We weken naar Gent uit waar we drie seizoenen maakten. Antwerpen is niet zomaar meer van hetzelfde. Het is een andere stad, heeft een nieuwe dynamiek en een ander soort incidenten. Het is het grootste risicogebi­ed van Vlaanderen omdat er zoveel mensen wonen, en tegelijk is er de petrochemi­e in de haven.”

Aan materiaal alvast geen gebrek. “Het valt ons op dat er in Antwerpen vaak brand is”, zegt Ledeganck. “In Gent gingen er soms vele dagen voorbij zonder, maar de voorbije dagen hadden we alweer drie keer prijs.”

 ??  ??
 ?? FOTO VTM ?? In de eerste aflevering vanavond rukt de Antwerpse brandweer uit naar de Stadsfeest­zaal op de Meir, waar rook is opgemerkt.
FOTO VTM In de eerste aflevering vanavond rukt de Antwerpse brandweer uit naar de Stadsfeest­zaal op de Meir, waar rook is opgemerkt.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Brandweerm­an Ewoud Sartorius: “Als er een noodoproep kwam, werd er niet gewacht op de filmploeg. Zij moesten op eigen kracht op de locatie geraken, uiteraard zonder het gebruik van sirene of zwaailicht.”
FOTO DIRK KERSTENS Brandweerm­an Ewoud Sartorius: “Als er een noodoproep kwam, werd er niet gewacht op de filmploeg. Zij moesten op eigen kracht op de locatie geraken, uiteraard zonder het gebruik van sirene of zwaailicht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium