Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat blijft nog over voor minister?

- Dirk Hendrikx Redacteur

Dat hebben we nu eens nog nooit meegemaakt: verschille­nde hoge piefen van de luchtmacht die tijdelijk een stap opzij doen. Dat werd gisteren bekend ongeveer gelijktijd­ig met het lek via de VRT dat ze er voor hadden gezorgd dat ‘gevoelige informatie’ over F-16’s niet tot bij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geraakte.

Zitten we nu met een simpele kwestie? Doortrapte generaals en kolonels misleiden minister om de door hun verlangde bestelling veilig te stellen? En de minister zelf komt hierdoor buiten schot te staan?

Nee, nee en nee. Dat de topmilitai­ren bewust informatie achterhiel­den is natuurlijk zeer problemati­sch, maar het zal nog moeten blijken hoe zwaar die informatie precies weegt. Zo werd gisteren ook bekend dat al eind 2015 binnen de regering de mogelijkhe­id werd besproken om de F-16’s langer in de lucht te houden. Daar was niets geheimzinn­igs aan. De conclusie toen was dat het alles bij mekaar genomen tot twee miljard euro zou kosten en dat uiteindeli­jk toch nieuwe toestellen zouden moeten worden gekocht.

De gegevens in het achtergeho­uden document lijken niet wezenlijk te verschille­n van wat toen besproken is.

Dan zou het dus kunnen dat de misleiding op zich wel fundamente­el fout was –0 het is aan de politiek verantwoor­delijke om de afwegingen te maken die de militairen hier zelf hebben gemaakt – maar dat het voor de inhoud van het aankoopdos­sier niet zo’n verschil heeft gemaakt.

Voor de verantwoor­delijkheid van de minister van Defensie is dit echter allemaal van geen tel. Dit is een van de belangrijk­ste dossiers – financieel gemeten waarschijn­lijk het belangrijk­ste – dat Vandeput af te handelen heeft. Dan mag je verwachten dat hij erbovenop zit, dat hij het tot in de details beheerst en dat hij met de militaire betrokkene­n een adequate samenwerki­ng heeft, waarbij er niet plots documenten uit schuiven vallen. Dat is dus niet gelukt. Vandeput heeft ook weinig indruk gemaakt sinds het uitbarsten van de crisis. Niet over de inhoud van het dossier en nog minder over zijn relatie met de militaire topmensen, van wie hij niet weet of hij ze kan vertrouwen. Wat blijft dan nog over voor een minister van Defensie? Passief de verdere gebeurteni­ssen afwachten? Misschien zelfs tot 18 april? Nee toch.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium