Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uitgewezen Mongool naar China voor Belgisch visum

Petitie Antwerpse studenten voor vriend die na 8 jaar land uit moet

- BRITT PEETERS

Na acht jaar in België moet Tumko (20) uit Mongolië het land uit omdat hij uitgeproce­deerd is. Vrijdag stapt de student van de Universite­it Antwerpen vrijwillig op het vliegtuig. Zijn vrienden doen er alles aan om Tumko snel terug in België te krijgen en zijn een petitie begonnen die op heel wat steun kan rekenen.

“Het is onbegrijpe­lijk”, zo reageert een teleurgest­elde Egon De Bruyn, een vriend en studiegeno­ot van Tumurochir Purevjav, Tumko voor de vrienden. Acht jaar geleden verliet de nu 20-jarige student samen met zijn moeder en zus thuisland Mongolië om naar Antwerpen te verhuizen.

Er waren verschille­nde aanvragen, maar de verblijfsv­ergunninge­n van Tumko en zijn moeder werden telkens geweigerd. Tumko’s zus heeft wel een verblijfsv­ergunning voor vijf jaar. Na acht jaar illegaal in België, wordt Tumko nu teruggestu­urd naar zijn geboortela­nd, waar hij vrijwel niemand meer kent.

Gesloten centrum

“Vorige week maandag werd hij gearrestee­rd en meegenomen naar het gesloten centrum voor illegalen in Steenokker­zeel. Die dag had ik hem een Facebookbe­richtje gestuurd over iets totaal anders. Een tijdje later kreeg ik als antwoord dat hij gearrestee­rd was. Ik begreep er niets van”, zegt Egon.

“Tumko heeft hier een leven opgebouwd. In België heeft hij zijn middelbaar gedaan en sinds september studeert hij Productont­wikkeling aan de Universite­it Antwerpen. Hij spreekt perfect Ne- derlands, is volledig ingeburger­d, is ambitieus en altijd vriendelij­k. Bovendien is zijn Belgisch middelbaar diploma niets waard in Mongolië. Het is zo onrechtvaa­rdig dat hij België plots moet verlaten.”

Vrijdag neemt Tumko het vliegtuig richting Mongolië. Hij vertrekt vrijwillig, want na een gedwongen repatriëri­ng kan hij een inreisverb­od krijgen.

In Mongolië is er geen Belgische ambassade. Daarom zal Tumko doorreizen naar buurland China om daar bij de Belgische ambassade een aanvraag voor een studentenv­isum in te dienen zodat hij naar België kan terugkeren.

Tweeduizen­d handtekeni­ngen

Egon blijft intussen niet bij de pakken zitten. “Samen met Florentijn, een andere goede vriend en medestuden­t Productont­wikkeling, hebben we iedereen op de hoogte gebracht. We zijn een petitie begonnen en proberen zo veel mogelijk handtekeni­ngen te verzamelen, zodat Tumko die bij zijn aanvraag kan voegen. Op die manier hopen we dat zijn dossier zwaarder weegt.”

Intussen is de online petitie al meer dan tweeduizen­d keer onderteken­d. Ook onder de papieren versie, die in de studentenb­uurt circuleerd­e, staan al ruim duizend handtekeni­ngen. “Fantastisc­h dat Tumko zoveel steun krijgt. Dat hadden we aanvankeli­jk niet verwacht.”

Morgen bezoekt Florentijn Tumko in het centrum van Steenokker­zeel om de petities te overhandig­en. “Heel wat mensen hebben brieven geschreven. Die kan Tumko ook bij de aanvraag stoppen. Later zullen we nog meer petities en brieven opsturen. We proberen er alles aan te doen om Tumko terug in België te krijgen. Hij hoort hier thuis.”

Triest

De vrienden hebben nu weinig contact met Tumko. “Het is niet gemakkelij­k nu hij in dat gesloten centrum verblijft. Tumko heeft het gevoel dat hij in een soort gevangenis zit. Zijn moeder leeft nu ondergedok­en, en ook met haar heeft hij dus geen contact meer, wat de hele situatie erg triest maakt. Het ergste is dat we geen afscheid van hem hebben kunnen nemen. Ook vrijdag, wanneer hij in het vliegtuig stapt, mag er niemand bij hem zijn. Hopelijk zien we hem gauw terug in Antwerpen.”

De Universite­it Antwerpen vindt het te vroeg om eventuele stappen te zetten.“Wij wachten het juridisch dossier van Tumko’s advocaat af. Mogelijk kan de universite­it iets ondernemen om Tumko te steunen zodra de rector dat dossier in handen heeft”, zegt woordvoerd­er Peter De Meyer.

Egon De Bruyn Vriend Tumko “Het is onbegrijpe­lijk. Tumko is volledig ingeburger­d, spreekt perfect Nederlands en is erg geliefd. En toch wordt zijn verblijfsv­ergunning geweigerd en moet hij nu het land uit.”

 ?? FOTO RR ?? Tumko heeft het duidelijk naar zijn zin aan de Universite­it Antwerpen en heeft er heel wat vrienden.
FOTO RR Tumko heeft het duidelijk naar zijn zin aan de Universite­it Antwerpen en heeft er heel wat vrienden.
 ?? FOTO RR ?? De medestuden­ten aan de Universite­it Antwerpen voeren actie voor Tumko.
FOTO RR De medestuden­ten aan de Universite­it Antwerpen voeren actie voor Tumko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium