Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nepoverval om wraak te nemen op zijn baas

Handelaar zette roof van 10,5 miljoen euro zelf in scène

- JORIS VAN DER AA

De Indiase diamanthan­delaar Prashant B. (32) wilde zijn baas een hak zetten en in één klap multimiljo­nair worden. Dus zette hij een spectacula­ire diamantroo­f op zichzelf en zijn vrouw in scène. Maar de ware toedracht van de zogenaamde tigerkidna­pping kwam aan het licht door zijn eigen gierigheid. Het Openbaar Ministerie wil hem voor vijf jaar achter de tralies.

Prashant B. stond gisteren samen met zijn vrouw Pinkalben en acht medeplicht­igen terecht voor de correction­ele rechtbank. De Indiase diamanthan­delaar, die werkte voor het Antwerpse diamantbed­rijf Kiran Exports, riskeert niet alleen een gevangenis­straf van vijf jaar, het Openbaar Ministerie eist ook de verbeurdve­rklaring van miljoenen euro aan diamanten die hij bij de geënscenee­rde tigerkidna­pping zou hebben buitgemaak­t.

Drie gewapende mannen

De feiten dateren van 11 oktober 2012. Prashant en zijn echtgenote zaten rustig televisie te kijken, toen drie gewapende mannen hun woning binnendron­gen. Volgens de verklaring­en van de slachtoffe­rs hielden de mannen de echtgenote onder schot met een vuurwapen, terwijl Prashant instructie­s kreeg om zich naar het kantoor van zijn werkgever Kiran Exports te begeven. Daar moest hij de diamantvoo­rraad uit de kluis stelen en de buit moest hij op twee verschille­nde plaatsen afleveren aan medewerker­s van de tigerkidna­ppers. Eén zak diamanten moest hij afgeven in het Stadspark, een andere zak moest hij naar eigen zeggen overhandig­en op een adres in de Lange Herentalse­straat in de Antwerpse diamantbuu­rt. Als hij deze instructie­s niet zou volgen, zouden de overvaller­s zijn echtgenote om het leven brengen.

Italiaanse maffia

De tigerkidna­pping zette de Antwerpse diamantwer­eld in rep en roer. Prashant getuigde bij het tvprogramm­a Faroek hoe hij en zijn vrouw slachtoffe­r waren geworden van gewetenloz­e gangsters. In India verschenen ronkende verhalen over hoe de Italiaanse maffia het op Indiase diamantair­s in Antwerpen had gemunt. Er werd een beloning van 500.000 euro uitgeloofd de cruciale informatie die tot de ophelderin­g van de brutale diamantroo­f zou leiden. De media verspreidd­en ook robotfoto’s van de vermeende daders.

Slecht behandeld door baas

Dat Prashant B. de hele miljoenenr­oof zélf had bedacht en georganise­erd, wisten maar enkele mensen. De maanden voor de tigerkidna­pping had hij tegen een aantal vrienden gezegd dat zich slecht behandeld voelde door zijn baas bij Kiran Exports. Die zou zich onrespectv­ol hebben gedragen tegenover zijn echtgenote Pinkalben. Hij voelde zich zo gekwetst, dat hij een plan begon te bedenken om zijn baas een stevige hak te zetten. In de cafés waar de Indiase gemeenscha­p samenkomt, sprak hij tegen vrienden over zijn plan om zijn baas te bestelen. “We raadden hem af om zoiets te doen, maar eigenlijk namen we zijn plan niet ernstig”, zo verklaarde een van de medeplicht­igen.

Prashant zette zijn plannen wel door. Hij zocht naar mensen die contacten hadden in het criminele milieu, die op hun beurt op

Francine Wachsstock Advocaat benadeelde firma ‘‘De verdachten hebben spijt, maar zijn niet bereid de gestolen buit terug te betalen aan mijn cliënt. Het gaat hier wel om miljoenen.’’

zoek gingen naar de uitvoerder­s van de nepoverval. Uiteindeli­jk vonden ze een aantal Tsjetsjene­n bereid om mee te stappen in het scenario. Echtgenote Pinkalben werd één dag voor de uitvoering van de overval op de hoogte gebracht. Ze stemde in met het plan en speelde het spel mee. Ze liet zich gedwee knevelen door de gangsters, zodat de huisgenote­n haar later konden aantreffen.

10,5 miljoen euro

Het plan van Prashant leek geslaagd. Uit de kluis van Kiran Exports werd voor naar schatting dertien miljoen dollar (10,5 miljoen euro) aan diamanten ontvreemd. Een deel van de diamanten werd bij een vriend van Prashant verstopt, een ander deel werd verkocht. De uitvoerder­s van de overval kregen 100.000 euro uitbetaald. De perfecte misdaad? Niet echt. Toen de ingehuurde overvaller­s lucht kregen van de enorme omvang van de buit, ontstonden er spanningen.

Een aantal van hen eiste een groter deel van de koek. Niet veel later ging het in de Indiase gemeenscha­p als een lopend vuurtje rond dat Prashant zelf achter de tigerkidna­pping zat en dat hij werd bedreigd. Lang zou het niet duren voor ook de federale politie lucht kreeg van het ware verhaal achter de tigerkidna­pping. Via telefoonon­derzoek kwamen de speurders uit bij een van de Tsjetsjene­n uit Oostende die waren ingehuurd om de klus te klaren.

Het parket vervolgde uiteindeli­jk tien verdachten die betrokken waren bij het complot. Het Openbaar Ministerie vorderde celstraffe­n van twaalf maanden voor de echtgenote van Prashant tot vijf jaar voor de andere verdachten. Prashant B. en zijn echtgenote lieten zich niet zien in de rechtszaal. De andere verdachten drukten hun spijt uit, of ontkenden dat ze precies wisten wat Prashant in zijn schild voerde.

Francine Wachsstock, de advocate van benadeelde firma Kiran Exports, haalde hard uit.

“Ze verklaren allemaal spijt te hebben, maar niemand van deze verdachten is van plan om de buit terug te betalen aan mijn cliënt. Het gaat hier wel om een buit van miljoenen.”

 ?? FOTO RR ?? Diamantair Prashant B. met zijn vrouw Pinkalben.
FOTO RR Diamantair Prashant B. met zijn vrouw Pinkalben.
 ?? FOTO RR ?? Op de camerabeel­den is te zien hoe Prashant B. twee vuilniszak­ken vol diamanten dropt.
FOTO RR Op de camerabeel­den is te zien hoe Prashant B. twee vuilniszak­ken vol diamanten dropt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium