Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van 40 naar 18 maanden cel voor overval op Hodei

Hof van beroep kent beschuldig­de veel lagere gevangenis­straf toe

- (sare)

Een van de overvaller­s van Hodei Egiluz Diaz heeft in beroep een lagere straf gekregen. Veertig maanden gevangenis werden er slechts achttien. “Uiteraard is mijn cliënt tevreden”, reageert advocaat Ergun Top.

Eind oktober sprak de correction­ele rechtbank zich uit over de drie mannen die Hodei Egiluz Diaz in oktober 2013 overvallen hadden in de Brouwersvl­iet in Antwerpen. De jonge Bask van 23 zou later die nacht voor het laatst gezien worden ter hoogte van de Kaasrui. Tweeënhalf jaar lang was hij vermist, tot zijn lichaam in februari 2016 werd teruggevon­den in het Kattendijk­dok.

Fikse strafvermi­ndering

Voor de verdwijnin­g en de dood van Hodei werden de overvaller­s niet vervolgd. “Maar volgens ons woog het overlijden toch door in de straf die mijn cliënt kreeg”, zegt advocaat Ergun Top, die voor Youssef M. (23) uit Borgerhout optreedt.

Top en zijn cliënten tekenden beroep aan tegen de veertig maanden cel die Youssef M. had gekregen. Het hof van beroep sprak zich gisteren uit over de zaak en gaf Youssef M. een fikse strafvermi­ndering, hij werd veroordeel­d tot slechts achttien maanden cel.

Het hof oordeelde namelijk dat een inbraak die Youssef M. enkele dagen na de overval pleegde onder hetzelfde “crimineel opzet” viel. Voor die inbraak werd hij al veroordeel­d. “Mijn cliënt steelt niet om in luxe te leven, hij steelt om te overleven”, aldus Top. “De feiten waren dus één geheel en dat heeft het hof nu ook zo beoordeeld. Wij zijn tevreden met dit arrest.”

De twee andere overvaller­s, Jaouad M. en Mohamed Y., kregen in eerste aanleg respectiev­elijk veertig maanden en vier jaar gevangenis. Zij gingen niet in beroep tegen dat vonnis.

 ?? FOTO BELGA ?? Het lichaam van Hodei werd pas na twee jaar gevonden.
FOTO BELGA Het lichaam van Hodei werd pas na twee jaar gevonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium