Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overal moeilijker (behalve in Brakel en Heverlee)

Minder geslaagden sinds vernieuwin­g praktisch rijexamen

- MYRTE DE DECKER

Stress en zweethande­n. Kandidaat-automobili­sten hadden er voor hun rijexamen altijd last van. Dat zal nog toenemen: de slaagperce­ntages zijn sinds de invoering van het vernieuwde examen met gemiddeld twee procent gedaald. En een kwart slaagt niet op de test die verkeersri­sico’s moet inschatten. Nochtans is dat een belangrijk­e vaardighei­d om het aantal verkeerssl­achtoffers te vermindere­n.

Langer oefenen, extra manoeuvres, zelfstandi­g rijden met een gps en de zogenaamde risicoperc­eptietest, die kijkt of kandidaatc­hauffeurs gevaren op de weg kunnen inschatten. Het rijexamen is sinds juni vorig jaar een pak strenger geworden. Zo wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) het aantal verkeersdo­den een halt toeroepen.

Minder geslaagden

Uit de eerste slaagperce­ntages blijkt dat het vernieuwde rijexamen zijn doel niet lijkt te missen. In de eerste zes maanden na de invoering ervan is het aantal geslaagde kandidaten met gemiddeld twee procent verminderd. Brugge spant de kroon met een daling van zes procent. Uitzonderi­ng is Brakel: daar zijn de kansen juist met drie procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksverte­genwoordig­er Lode Ceyssens (CD&V) opvroeg bij minister Weyts.

Ook tussen de examencent­ra onderling zijn nog altijd grote verschille­n. De meeste kans op een goed resultaat is nog altijd in Asse-Mollem, in Brugge of Bree het minst.

“Op zich is het niet verontrust­end dat het slaagperce­ntage gedaald is, want elke veranderin­g brengt een overbruggi­ngsperiode met zich mee”, zegt Ceyssens. “Het nieuwe rijexamen was bedoeld om de toekomstig­e chauffeurs bewuster te maken van hun plek op de openbare weg.”

Computerte­st

En daar kunnen veel gevaren opduiken. Die kunnen inschatten, was dan ook de belangrijk­ste motivatie om aan het praktijkex­amen een risicoperc­eptietest toe te voegen. Die computerte­st bootst gevaarlijk­e situaties op de weg na, waarop de deelnemers moeten inspelen. Ondertusse­n moeten ze ook hun aandacht bij de verschille­nde spiegels, snelheidsm­eter en andere boordinstr­umenten houden. Een kwart slaagt echter niet voor de test.

Opvallend: wie niet slaagt, mag toch zijn rijexamen afleggen. “Het is eerder een maatstaf voor de examinator om een volledig beeld te krijgen van de rijvaardig­heid van de kandidaat”, zegt Marie De Backer, woordvoers­ter van GOCA, de vereniging van erkende ondernemin­gen van autokeurin­g en examencent­ra.

En dat roept wel vragen op, want de verstrengi­ng van de opleiding diende toch net om de verkeersve­iligheid te vergroten? Verschille­nde onderzoeke­n toonden al het verband tussen de rijervarin­g van chauffeurs, het herkennen van gevaren op de weg en de kans op ongevallen.

Gebrek aan rijervarin­g

“Jongeren hebben doorgaans nog niet veel rij-uren op de teller”, zegt verkeersps­ycholoog Kris Brijs (UHasselt). “Nochtans is die rijervarin­g nodig om efficiënt risico’s op te sporen in het verkeer. Ik pleit er dan ook voor in de rijopleidi­ngen nog meer aandacht te besteden aan zulke gevaarlijk­e situaties. Nu moeten leerlingen hun examen afleggen zonder daar veel op te oefenen. In een gewone school zou zoiets dan meteen op veel protest stuiten. ”

Ook Federdrive, de federatie van de autorijsch­olen, ziet dat probleem. “Tijdens rijlessen proberen we leerlingen al zo vaak mogelijk op gevaarlijk­e situaties te wijzen”, zegt voorzitter Jeroen Smeesters. “Maar elk risico is natuurlijk anders. Meer tijd om gevaren te leren inschatten tijdens de opleiding zou een betere oplossing zijn dan een momentopna­me tijdens het praktijkex­a- men.”

Net daarom is het belangrijk om veel te rijden én dat te doen op verschille­nde trajecten. “Uit eigen onderzoek bleek dat ouders de rijvaardig­heid van hun kinderen overschatt­en”, zegt Maarten Matienko, woordvoerd­er van mobiliteit­sorganisat­ie VAB. “En ze rijden vaak hetzelfde soort trajecten. Hun kinderen worden dan onvoldoend­e geconfront­eerd met verschille­nde gevaarlijk­e situaties. We moeten hen daar beter over informeren, zeker voor het nieuwe rijexamen.”

Lode Ceyssens Kamerlid CD&V ‘‘Elke veranderin­g brengt een overbruggi­ngsperiode met zich mee.’’

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium