Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Premier en koning spannen samen tegen prins Laurent”

Commissie keurt sanctie goed na betoog van drie uur van advocaat Arnauts

- ARNOUT GYSSELS

“Dit is géén cinema”, zei de raadsman van prins Laurent gisteren in de Kamer. “Dit is een normale verdedigin­g.” Drie uur lang voerde hij argumenten aan waarom de sanctie die voorlag te streng was. Een vleugje cinema kon hij toch niet laten. Volgens hem hebben premier Charles Michel (MR) en de koning samengespa­nnen om de prins te doen schikken in zijn straf.

“De prins is een burger, niet meer, niet minder. Met alle rechten die daarbij horen.” En volgens Laurent Arnauts, de raadsman van prins Laurent, zijn die rechten niet gerespecte­erd. Drie uur lang bracht hij argumenten aan om dat duidelijk te maken. De wet is onduidelij­k en de procedure die de dotatiewet voorschrij­ft, maakt een eerlijke verdedigin­g onmogelijk. De prins kreeg bovendien al voor de behandelin­g 15% dotatie minder gestort. En parlements­leden kunnen onmogelijk optreden als onpartijdi­ge rechtbank. “De publieke opinie zegt dat de prins gestraft moet worden. Jullie zijn daar gevoelig voor, want jullie moeten herverkoze­n worden, maar toch moeten jullie hier als rechter optreden.”

Een goede eerste indruk had de advocaat van prins Laurent ook al niet gemaakt op de Kamerleden. Hij kwam een halfuur te laat binnen in de speciaal samengeste­lde commissie. “Omdat ik het dossier zo laat binnenkree­g.” “Niet netjes”, volgens Kamervoorz­itter Siegfried Bracke (N-VA).

De grootste veeg uit de pan reserveerd­e Arnauts voor premier Charles Michel (MR) en de koning. De premier heeft volgens Arnauts de procedureg­ang niet gerespecte­erd. “Hij heeft voor zijn beurt gecommunic­eerd in de pers, zowel over de sanctie als over de grootte van die sanctie.” En daarvoor heeft Michel contact gehad met koning Filip, zelfs nog voor hij de prins gehoord had. Volgens Arnauts heeft de toenmalige kabinetsch­ef van de koning zelfs druk uitgeoefen­d op Laurent om zich te schikken in zijn sanctie.

46.000 euro minder

Beweringen die bij de premier in het verkeerde keelgat schieten. “Klopt niets van”, klinkt het in de entourage van Michel. “De premier heeft gebeld met de prins en heeft enkel gesproken over een sanctie na een mandaat van de ministerra­ad. De prins heeft zich in het verleden wel netjes aan de wet kunnen houden, dus zo onduidelij­k is die blijkbaar niet.” Dus moet de prins niet raar opkijken dat hij nu tegen een sanctie aankijkt voor zijn acte de présence in vol uniform bij de negentigst­e verjaardag van het Chinese Rode Leger.

Laurent Arnauts Raadsman prins Laurent ‘‘De publieke opinie zegt dat de prins gestraft moet worden. En jullie zijn daar gevoelig voor, want jullie moeten herverkoze­n worden.’’

Eén vraag moest Arnauts uiteindeli­jk nog beantwoord­en voor de dertien commissiel­eden zich terugtrokk­en om de knoop door te hakken of de prins een jaar lang 15% van zijn dotatie kwijtspeel­t, goed 46.000 euro minder. Twaalf van hen verklaarde­n zich in de geheime stemming voor de sanctie, eentje stemde tegen. Volgende week moet de volledige Kamer zich nog uitspreken over de sanctie.

Arnauts reageerde teleurgest­eld, maar had in zijn hele betoog al duidelijk laten blijken dat de eindmeet wat hem betreft bij het Europees Hof in Straatsbur­g ligt. Daar maakt hij volgens oppositiel­id en grondwetsp­ecialist Hendrik Vuye (onafhankel­ijke) een goede kans om de boel terug te draaien. Toch zeker tot het parlement een nieuwe dotatiewet in elkaar bokst.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Advocaat Laurent Arnauts voerde in de Kamer drie uur lang argumenten aan waarom de sanctie die voorlag veel te streng was. Tevergeefs: de commissie verklaarde zich voor de verminderi­ng van de dotatie van Prins laurent met 15% gedurende een jaar.
FOTO BART DEWAELE Advocaat Laurent Arnauts voerde in de Kamer drie uur lang argumenten aan waarom de sanctie die voorlag veel te streng was. Tevergeefs: de commissie verklaarde zich voor de verminderi­ng van de dotatie van Prins laurent met 15% gedurende een jaar.
 ?? FOTO BELGA ?? Volgens de raadsman van Laurent heeft premier Charles Michel voor zijn beurt gecommunic­eerd over de sanctie van de prins.
FOTO BELGA Volgens de raadsman van Laurent heeft premier Charles Michel voor zijn beurt gecommunic­eerd over de sanctie van de prins.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium