Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit zal Gatz even moeten doorspoele­n

Minister teruggeflo­ten door eigen voorzitste­r: geen verbod op reclame overslaan

- (cka, hca)

Pijnlijk, de manier waarop Sven Gatz (Open Vld) gisteren op zijn plaats werd gezet door zijn eigen partijvoor­zitster, Gwendolyn Rutten. De Vlaamse minister van Media had geopperd dat er een algemeen verbod kan komen op het doorspoele­n van reclame tijdens opgenomen tvprogramm­a’s, om de zenders en hun reclame-inkomsten te beschermen. Maar Rutten wees dat plan enkele uren later op Twitter openlijk van tafel.

terechtwij­zing was niet eens omfloerst of bedekt door nuance. Wel een letterlijk­e “nee” tegenover de uitspraken van Gatz. “Ook als je tv kijkt, mag je je goesting doen”, schreef Gwendolyn Rutten nog. Het plan van de minister had veel liberalen dan ook de kast op gejaagd. Om de reclame-inkomsten van de commerciël­e zenders te vrijwaren, wil hij niet-doorspoelb­are reclame opleggen via een decreet, zo zei hij gisteren.

Een kwart van de kijkers kijkt al uitgesteld televisie, skipt de reclameblo­kken en maakt adverteerd­ers zo minder happig om groot geld neer te tellen voor de zendtijd. Sinds vorig jaar lopen daarom gesprekken tussen tv-zenders en distribute­urs als Telenet en Proximus over een oplossing. “Maar als zenders en distribute­urs er onder elkaar niet uit raken, moet de minister van Media het misschien maar doen”, aldus Gatz.

Zelfs na de terechtwij­ziging van zijn voorzitste­r bleef hij gisteren vasthouden aan zijn standpunt. Al nam hij het woord ‘decreet’ niet opnieuw in de mond. “We hebben in Vlaanderen heel goede proDe gramma’s van eigen bodem. Als we allemaal reclameboo­dschappen blijven doorspoele­n, zullen we die niet meer kunnen maken. Het probleem wordt steeds nijpender”, reageerde de minister vanuit San Francisco, waar hij op werkbezoek is.

“Gratis bestaat niet”

Gwendolyn Rutten stelt dat “verbieden geen oplossing is”. “Mensen gaan altijd shiften, bijvoorbee­ld naar Netflix.” Maar van buiten zijn partij krijgt Gatz wél bijval. “Er moet íéts gebeuren”, zegt Vlaams Parlements­lid en lid van de commissie voor Media Karin Bouwers (CD&V). “Ik denk dat Rutten het dossier niet goed gelezen heeft. Gratis bestaat niet. Als we moeten kiezen tussen het verdwijnen van kwaliteits­volle tv of nu en dan reclame, dan kiezen we voor het laatste.”

De gesprekken met de sector gaan dit voorjaar nog verder. Al is er bij de distribute­urs weinig animo om op eigen houtje doorspoele­n onmogelijk te maken. Ook niet nu de minister dreigt met een verbod.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Het voorstel van mediaminis­ter Gatz (Open Vld) om reclame door te spoelen te verbieden, viel bij veel liberalen niet in goede aarde.
FOTO BELGA Het voorstel van mediaminis­ter Gatz (Open Vld) om reclame door te spoelen te verbieden, viel bij veel liberalen niet in goede aarde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium