Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee jaar na 22/3: hoe GROOT is de dreiging nog?

Welke lessen heeft ons land ondertusse­n getrokken?

- CEDRIC LAGAST, PIETER HUYBERECHT­S, DIRK COOSEMANS

“Vandaag ben ik minder bang voor een aanslag, dan twee jaar geleden.” Dat zegt Françoise Schepmans (MR), burgemeest­er van Sint-Jans-Molenbeek, de Brusselse gemeente die na de aanslagen door de internatio­nale pers verguisd werd als bakermat van Europees jihadisme. Heeft ons land, twee jaar na de aanslagen van 22/3 in Zaventem en Maalbeek, lessen getrokken?

Kweken we in Molenbeek nog steeds jihadisten? “Er is vandaag in Molenbeek veel meer controle op islamitisc­he ontmoeting­splaatsen waar extremisme gepredikt kan worden”, zegt burgemeest­er Françoise Schepmans. “Voor de aanslagen kenden we die plekken, maar we wisten niet wat er achter de gevels gebeurde. Nu zijn we er minstens binnen geweest. ”

Er werden 11.000 woningen gecontrole­erd en 1.600 vzw’s onder de loep genomen. Door het Kanaalplan van de regering kreeg de politiezon­e vijftig extra agenten. De criminalit­eit daalde met 14,2%. “Molenbeek is veranderd, maar niet enkel door politieopt­reden. Doordat er zoveel onterechte zaken over Molenbeek werden geschreven, is er veel solidarite­it onder de inwoners. Mensen leven niet meer naast elkaar, ze praten”, zegt Schepmans.

Zijn de veiligheid­sdiensten voorbereid om aanslagen te voorkomen? Het aantal terreurond­erzoeken dat in ons land na tips moet worden opgestart, zit in dalende lijn. Het terreurniv­eau is begin dit jaar afgezwakt tot niveau 2. Maar dat wil niet zeggen dat de veiligheid­sdiensten ervan uitgaan dat het risico op aanslagen geweken is. Nog altijd werkt bijna een derde van alle politiemen­sen binnen de Brusselse federale gerechteli­jke politie (FGP) voltijd op terrorisme­dossiers. De regering zet ook in op intelligen­te ANPR-camera’s, die nummerplat­en herkennen. “Er staan nu zo’n 130 camera’s”, zegt het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Tegen eind volgend jaar moeten dat er 1.000 zijn.”

Is de luchthaven van Zaventem beter beveiligd? “Ja”, klinkt het op het kabinet-Jambon. “Nog niet alles staat op punt, maar de gedane investerin­gen zijn niet min. Sinds enkele weken hebben we explosieve­nhonden. We hebben intelligen­te camera’s, maar ook speciaal opgeleide agenten die mensen uit de massa detecteren die zich op een of andere manier ‘raar’ gedragen. En dat loont. De mazen van het net zijn uiterst klein geworden”, zegt woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck.

“De cijfers zijn overtuigen­d. Per maand onderschep­pen de politiemen­sen 100 ‘verdachten’ die gelinkt worden aan terreur, radicalism­e of terrorisme. Dat zijn meestal geen volbloedte­rroristen. Wel mensen voor wie we moeten opletten omdat ze in de politiedat­abank vermeld staan onder de noemer radicalism­e, extremisme en terrorisme.”

Niet alles staat op punt. “Er zijn nog problemen met de camera’s voor gezichtshe­rkenning. Daar hebben we nog wat werk aan. Ook bij de automatisc­he paspoortco­ntroles waren er lange tijd veel pro- blemen, maar dat werkt nu al heel wat beter.”

Kunnen we al extremiste­n deradicali­seren? “Het is ontzettend moeilijk”, zegt Kamerlid Koen Metsu (N-VA), de voorzitter van de parlementa­ire commissie Terrorisme­bestrijdin­g. Wetenschap­pers zijn er nog steeds niet uit of ont-radicalise­ren mogelijk is. “Maar het niet proberen is geen optie, want dan zit je binnenkort met de problemen.” De initiatiev­en lijken vooral uit privé-hoek te komen: het Ceapirecen­trum in Brussel, of het Deradiant-initiatief van Metsu zelf, dat vijftien mensen behandelt. “Bij geen enkel initiatief zijn de sessies afgehandel­d, maar we zien dat we resultaat boeken.”

Het grootste radicalise­ringsprobl­eem zit in de gevangenis­sen. Ook vorig jaar zou de radicalise­ring daar zijn toegenomen.

Hoe voorkomen we dat IS-kinderen de jihadisten van morgen worden? “Door ze terug te halen en een veilig nest aan te reiken”, klinkt het eenduidig bij specialist­en. Concreet gaat het om 150 kinderen en jongeren die zich nog in oorlogsgeb­ied bevinden. Het merendeel van hen zit in een van de drie grote vluchtelin­genkampen. VRT-journalist Rudi Vranckx kon een van die Koerdische kampen bezoeken. Hij trof er tal van radeloze moeders met jonge kinderen die maar één ding willen: terugkeren naar België en hun leven, na een passage in de gevangenis, weer op de rails krijgen. Volgens Vranckx bestaat er een remedie om hen te behoeden voor het potentiële slechte pad: hen een warm kader vol liefde aanbieden. “Driekwart van die kinderen zijn nog altijd jonger dan zes”, zegt ook kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n. Hij heeft contact met Rode Kruis en Unicef, beide daar actief, en zegt dat ons land moet proberen die kinderen veilig naar België te krijgen. “Daar hebben ze geen toekomstpe­rspectief en heb je er eigenlijk ook geen controle over.” Volgens Vanobberge­n kampen de kinderen met psychologi­sche trauma’s die hier aangepakt moeten worden. “Er zijn verschille­nde trajecten uitgestipp­eld om hen hier te re-integreren. En men mag niet vergeten: ze zijn nog heel jong, dus alles is nog perfect mogelijk. Het zijn jonge slachtoffe­rs, geen daders.”

Binnen de regering kijkt men de kat uit de boom over een gecoördine­erde reddingsop­eratie. Wouter Van Besien (Groen) en Hans Bonte (sp.a) zien zo’n terugkeer dan weer als onze plicht, en de ideale manier om de kinderen te behoeden voor radicale invloeden.

Wanneer zullen we weten welke straf de terroriste­n van 22/3 wacht? “We hopen het onderzoek nog dit jaar te kunnen afsluiten”, zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Tien mannen zijn in verdenking gesteld. Mohamed Abrini, de man met het hoedje die kon ontkomen uit de vertrekhal, is de bekendste. Salah Abdeslam, die op het moment van de aanslag in de cel zat, is voorlopig niet in verdenking gesteld. Een assisenpro­ces zou er in 2019 komen. Meer dan duizend slachtoffe­rs zullen zich allicht burgerlijk­e partij stellen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? De aanslagen in Zaventem en het station Maalbeek zijn ondertusse­n twee jaar geleden.
FOTO'S RR De aanslagen in Zaventem en het station Maalbeek zijn ondertusse­n twee jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium