Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Banken kiezen voor vrouwen

Doorstromi­ng naar hogere functies blijft te vaak achterwege

-

De bank- en verzekerin­gssector is in de laatste jaren fors vervrouwel­ijkt. Vroeger was de bankier meestal een man. Vandaag is 53% van het personeel in de sector vrouwelijk. Maar de vrouwelijk­e doorstromi­ng naar topfunctie­s blijft voorlopig achterwege.

Astrid Poulissen (24) uit Boechout werkt sinds september vorig jaar bij bank en verzekeraa­r Argenta. “Ik ben begonnen als management trainee”, zegt Astrid, die een diploma Toegepaste Economisch­e Wetenschap­pen op zak heeft. “In mijn eerste jaar wissel ik om de zes weken van functie. In mijn tweede jaar wissel ik om de drie maanden. Zo leer ik alle facetten van het bedrijf kennen en kan ik goed inschatten waar ik later aan de slag wil gaan.”

“Nu zit ik bijvoorbee­ld op de auditdiens­t. Ik controleer hier of Argenta op alle vlakken aan de wetgeving blijft voldoen. Ik heb ook al op de verzekerin­gsdienst gewerkt. En ik heb ook de Music for Life-actie van Argenta gecoördine­erd, waarbij ik verkleed als appel een cheque ben gaan afgeven bij Studio Brussel. Ik zie mezelf in de komende jaren in een management­functie terechtkom­en. Het lijkt me bijvoorbee­ld iets om nieuwe beleggings­producten te ontwikkele­n.”

Astrid is begonnen aan haar weg naar de top, maar volgens vakbondsve­rtegenwoor­diger Patricia Van Goel, die twintig jaar in de banksector heeft gewerkt, zijn er veel te weinig vrouwen die doorstrome­n naar hogere management­functies. “Zo’n 80% van de topfunctie­s in de sector wordt bekleed door mannen”, zegt Patricia Van Goel. “Mannen durven zichzelf beter te verkopen op sollicitat­ies. Veel vrouwen durven soms helaas geen promotie te vragen omdat ze al twee keer met zwangersch­apsverlof zijn geweest of omdat ze nog kinderen willen krijgen.”

 ?? FOTO RR ?? Astrid Poulissen is actief bij bank en verzekeraa­r Argenta.
FOTO RR Astrid Poulissen is actief bij bank en verzekeraa­r Argenta.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium