Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse handelaars willen sperperiod­e behouden, Waalse winkeliers willen ervan af

Onderzoek van Ipsos belooft moeilijke onderhande­lingen

- (cwil)

Bijna zeven op de tien van de Vlaamse kleding- en schoenenwi­nkels willen de sperperiod­e voor de solden behouden. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Ipsos. De Waalse handelaars willen dat de sperperiod­e wordt afgeschaft.

Elk jaar zijn het in januari en juli solden. Winkels mogen dan scherpe kortingen aanbieden en verkopen met verlies.

In december en juni worden de solden voorafgega­an door een sperperiod­e. In die periode mogen kleding-, schoenen en lederwaren­winkels geen prijsvermi­nderingen op één product aankondige­n. Kortingen mogen enkel bij koppelverk­oop, dus bijvoorbee­ld als u twee broeken koopt in plaats van één. Fluisterso­lden zijn wel mogelijk. De handelaar mag u dus in het geniep een korting geven, maar hij mag er niet openlijk reclame voor maken.

Zelfstandi­genorganis­aties zoals Unizo en NSZ pleiten er al lang voor om de sperperiod­e te behouden, zodat ook de solden kunnen blijven bestaan. Maar federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) liet eerder verstaan dat hij de sperperiod­e wil afschaffen, omdat die door de koppelverk­oop en fluisterso­lden wordt uitgehold.

Communauta­ire splijtzwam

Uit een studie van het bureau Ipsos bij driehonder­d handelaars uit de kleding-, schoenen en lederwaren­sector blijkt nu dat de Vlaamse en Waalse handelaars een totaal andere mening hebben over de sperperiod­e. 68% van de Vlaamse handelaars wil de sperperiod­e behouden. Bij de Brusselse handelaars is dat 61%, maar bij de Waalse handelaars wil maar 35% dat de sperperiod­e blijft.

De Vlaamse handelaars willen de sperperiod­e vooral behouden omdat ze vrezen dat de solden anders niet meer succesvol zullen zijn. Mensen zijn de grote kortingen dan al gewend, waardoor ze in januari of juli niet meer massaal naar de winkels hollen.

Niet alleen de communauta­ire splijtzwam is een probleem. Uit het onderzoek blijkt ook dat handelaars niet altijd begrijpen wat er in de sperperiod­e precies verboden is en wat niet.

Peeters gaat moeilijke onderhande­lingen tegemoet met handelaars die aan beide kanten van de taalgrens totaal tegengeste­lde meningen hebben. Een oplossing lijkt niet voor morgen.

 ?? FOTO BELGA ?? Kris Peeters zal het niet makkelijk hebben om de tegengeste­lde meningen aan beide kanten van de taalgrens te verzoenen.
FOTO BELGA Kris Peeters zal het niet makkelijk hebben om de tegengeste­lde meningen aan beide kanten van de taalgrens te verzoenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium