Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chemiesect­or zoekt vrouwen

“Ploegensys­teem is goed te combineren met kinderen”

-

De chemiesect­or is een mannenbast­ion. Liefst 80% van de werknemers in de chemieprod­uctie is mannelijk. Daarom roept sectorfede­ratie Essenscia Vlaanderen meisjes op om meer voor wetenschap­pelijke richtingen te kiezen.

Volgens de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (OESO) is slechts 29% van de afgestudee­rden uit wetenschap­pelijke studierich­tingen (zogenaamde STEM-richtingen) in België vrouwelijk.

“In de komende jaren komen er heel wat nieuwe vacatures in de chemie-, kunststoff­en- en farmasecto­r”, zegt Gert Verreth, woordvoerd­er van sectorfede­ratie Essenscia Vlaanderen. “Dat komt omdat het aantal jobs groeit én omdat een derde van het personeel in onze sector ouder is dan vijftig jaar, en dus vervangen moet worden.”

“We roepen meisjes dus op om meer voor wetenschap­pelijke richtingen in het hoger onderwijs of een zevende jaar in het technisch onderwijs te kiezen. Ik denk aan richtingen zoals Elektromec­hanica en Chemische Procestech­nieken.”

Annelies Van Gucht (28) geeft het goede voorbeeld. Ze werkt al acht jaar bij het chemiebedr­ijf Evonik in Antwerpen. “Ik werk op de productiea­fdeling”, zegt Annelies. “Ik neem stalen van producten en breng een deel van de werktijd achter een computer door om te controlere­n of het productiep­roces goed verloopt. In mijn afdeling werken 26 mannen en twee vrouwen. Nochtans is dit een job die ook vrouwen perfect kunnen doen. Door de automatise­ring is onze job fysiek minder zwaar geworden.”

“Ik wil graag kinderen. Het ploegensys­teem waarin ik nu werk, is daar goed mee te combineren. Als ik ’s nachts werk, ben ik overdag thuis.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Annelies Van Gucht werkt op de productiea­fdeling van Evonik.
FOTO DIRK KERSTENS Annelies Van Gucht werkt op de productiea­fdeling van Evonik.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium