Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tuinbouw trekt jongeren aan

Bijna één op de vijf werknemers is nog geen 25 jaar

-

Geen enkele sector in België trekt zoveel snotneuzen aan als de land- en tuinbouw. Liefst één op de vijf werknemers is onder de 25 jaar. “Dit soort werk is fysiek soms erg zwaar, en dus bij uitstek geschikt voor jonge mensen”, zegt tuinaanleg­ger Kristof Van Vlasselaer.

19% van de werknemers in de land-, tuin- en bosbouwsec­tor is jonger dan 25 jaar. Bij Tuinaanleg Van Vlasselaer werken twaalf mensen, van wie bijna de helft jonger is dan 25. De andere werknemers zijn vooral dertigers en veertigers.

“Dit is dan ook een vrij zwaar beroep”, zegt werkgever Kristof Van Vlasselaer. “We geven veel doorgroeik­ansen. Veel jonge mensen beginnen hier als tuinaanleg­ger en richten na vijf of tien jaar een eigen bedrijf op.”

Stef Robyns (22) uit Mechelen is een van de werknemers van Kristof Van Vlasselaer. “Ik plant hagen, leg gazons aan, doe tuinonderh­oud en bouw terrassen. Dit werk is dus zeer afwisselen­d”, zegt Stef. “In enkele jaren tijd leer ik hier veel bij. Ik kan altijd van de buitenluch­t genieten. En als het koud is, doe ik een dikke winterjas aan. Wie dit werk wil doen, moet wel in vorm zijn en op zijn houding letten. Anders krijg je rugproblem­en.”

Stefs collega Gerben Goemans (20) uit Hombeek doet aan fitness om in vorm te blijven. “Als je zware kruiwagens of andere toestellen moet heffen, kun je maar beter een goede conditie hebben”, zegt Gerben. “Ik werkte als tiener al graag met mijn ouders in de tuin. Dit is een droomjob die ik nog lang wil uitoefenen.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Gerben Goemans en Stef Robyns leggen een terras aan voor restaurant De Roos in Bonheiden.
FOTO DIRK VERTOMMEN Gerben Goemans en Stef Robyns leggen een terras aan voor restaurant De Roos in Bonheiden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium