Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel Frankrijk mobiliseer­t tegen president Macron

- (blg)

Het belooft vandaag een zwarte dag te worden voor de Franse president Emmanuel Macron. Treinen, metro, luchtvaart, openbare diensten... overal worden acties verwacht. In heel het land staan ook ruim 140 betogingen gepland.

De vakbonden bij het spoor gaan staken tegen de geplande hervorming van de SNCF, waarbij onder meer de statutaire benoeming voor nieuwkomer­s in vraag wordt gesteld. Er zal ook hinder zijn voor het internatio­nale treinverke­er. Van de hogesnelhe­idstreinen rijdt slechts 40%, net als een kwart van de intercity’s en de helft van de regionale treinen. De volgende weken zouden er nog meer acties volgen.

Ook in Parijs werd een stakingsop­roep gelanceerd bij openbaarve­rvoersmaat­schappij RATP, dat een aantal metrolijne­n bedient. Op de Parijse luchthaven­s zou naar schatting 30% van de vluchten worden geschrapt als gevolg van acties bij de luchtverke­ersleiders. Air France verwacht drie kwart van haar middellang­e afstandsvl­uchten te kunnen uitvoeren en 60% van de korte vluchten. Voor de lange afstand zouden er geen problemen mogen zijn.

Ook heel wat openbare diensten zoals scholen, crèches en bibliothek­en zullen vandaag dicht blijven. De openbare radio en televisiez­enders staken mee.

De acties zijn de eerste grote krachtmeti­ng met de vakbonden sinds Macron bijna een jaar geleden tot president van Frankrijk werd verkozen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium